x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Uninominalul ii aduce lui Băsescu puterea absolută

Uninominalul ii aduce lui Băsescu puterea absolută

de Andrei Badin    |    04 Sep 2007   •   00:00
Uninominalul ii aduce lui Băsescu puterea absolută
Sursa foto: KARINA KNAPEK/

Sistemul de vot uninominal in două tururi ar aduce PD, in condiţiile actuale, peste 60% din locurile din Parlament, adică o majoritate absolută pentru preşedintele Băsescu.


Sistemul de vot uninominal in două tururi ar aduce PD, in condiţiile actuale, peste 60% din locurile din Parlament, adică o majoritate absolută pentru preşedintele Băsescu. Iar dacă grupul de intelectuali va reuşi forţarea schimbării Constituţiei prin acordarea de prerogative sporite şefului statului vom avea o dictatură de catifea.


Jurnalul Naţional a scris incă din iulie despre dorinţa preşedintelui Traian Băsescu de a forţa impunerea votului uninominal in două tururi de scrutin. Informaţie confirmată chiar de şeful statului in urmă cu căteva zile. Sistemul de vot uninominal dorit de preşedinte ar dezavantaja pe majoritatea partidelor, cu excepţia PSD, de unde au venit zilele trecute semnale de susţinere a planurilor prezidenţiale. Uninominalul majoritar in două tururi nu mai este folosit decăt in Franţa, acolo unde mulţi critică acest sistem de vot. Acest sistem favorizează primele două partide, in principal pe primul clasat, şi dezavantajează, uneori masiv, celelalte forţe politice.


PUTEREA ABSOLUTĂ ŞI EFECTUL PERVERS. Uninominalul majoritar in două tururi a adus UMP, partidul preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, peste 60% din locurile din Parlament la alegerile din iunie, in ciuda faptului că a obţinut puţin peste 40%. Intr-un cuvănt, partidul căştigător mai ia la "masa verde" incă circa jumătate din voturile pe care le-a obţinut. In detrimentul altor partide dezavantajate de acest sistem de vot considerat pe bună dreptate nedemocratic de mulţi, unii susţinănd chiar că ar avea un "efect pervers". Jurnalul Naţional demonstra in luna iulie carenţele acestui sistem, luănd ca exemplu alegerile generale din Franţa. Exemplul cel mai elocvent il reprezintă Mişcarea Democrată, condusă de surpriza de la prezidenţialele franceze din mai anul acesta, Francois Bayrou. Obţinănd peste 18% la prezidenţiale, Bayrou s-a găndit că poate reedita surpriza la generale. A luat la parlamentare 7,6%, dar in realitate a obţinut doar trei deputaţi in Adunarea Naţională. Sistemul de vot este insă unul complicat şi nu are rezultate corecte. Partidul lui Bayrou, de exemplu, a luat la alegerile din 2002 circa cinci procente, dar a obţinut 29 de deputaţi, faţă de trei parlamentari acum şi peste şapte procente. Acest lucru se datorează alianţelor prestabilite cu cele două mari partide, cele care fac, de fapt, jocul politic. O parte din fostul partid al lui Bayrou, care a dezertat şi s-a aliat cu UMP-ul lui Sarkozy sub numele de Noul Centru, a obţinut 2,4%, dar are 22 de deputaţi. Intr-un cuvănt, sunt favorizate partidele mici-anexe ale celor mari, cum a fost cazul cu Noul Centru. Ar mai trebui spus că şi sondajele din Franţa au dovedit că votul nu a fost in realitate unul acordat unor persoane, ci unor partide. Pentru alegători, persoana candidatului a fost irelevantă. Un sistem de vot asemănător există in Marea Britanie, acolo unde sistemul de vot are loc intr-un singur tur.


PLANUL LUI BĂSESCU. De fapt, este vorba despre o strategie pe care direct sau voalat preşedintele a transmis-o in repetate rănduri. Vrea mai multă putere. Iar dacă luăm de bune sondajele actuale prin varianta votului uninominal majoritar in două tururi, Băsescu va avea majoritatea absolută la viitoarele alegeri. Cu servicii secrete la indemăna sa, cu alte structuri devotate puterii prezidenţiale, printre care şi o serie de intelectuali, Băsescu va fi un fel de dictator cu faţă umană. In Franţa, in turul al doilea al alegerilor, francezii au inţeles pericolul ca Nicolas Sarkozy să deţină puterea absolută şi au mai indreptat din greşeala de la primul tur. Problema este că in Hexagon spiritul civic este mult mai pronunţat decăt in Romănia.


BBC: MAJORITATE ABSOLUTĂ PENTRU PD, AVANTAJ PENTRU PSD. Redactorul-şef al BBC secţia romănă, Petru Clej, a prezentat in paralel sistemul de vot dorit de preşedintele Traian Băsescu şi cel propus de Pro Democraţia (http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/08/070829_uninominal_analiza.shtml ). Clej susţine că: "Logica acestui scrutin este simplă: voturile pentru partide mici sau candidaţi independenţi sunt practic inutile, ele fiind risipite. De unde şi caracterul distorsionant al scrutinului in favoarea marilor partide. Dată fiind situaţia politică actuală, nu e surprinzător că preşedintele Băsescu susţine acest mod de scrutin. Partidul Democrat este detaşat pe locul intăi şi are şansa să obţină singur majoritatea absolută, pe care sistemul Pro Democraţia nu i-ar acorda-o. PSD ar fi şi el oarecum avantajat, deoarece ar avea şanse să se claseze pe primul loc in multe circumscripţii din Moldova, Muntenia şi in mediul rural. Nu este de mirare că partide ca PNL, PRM şi UDMR se opun acestui sistem, care riscă să le lase fără reprezentare parlamentară (cu excepţia UDMR in Harghita şi in Covasna).


UMFLAREA ARTIFICIALĂ A SATELIŢILOR PREZIDENŢIALI. Votul majoritar uninominal in două tururi mai are un alt efect pervers subliniat de alegerile din Franţa: favorizarea partidelor mici-anexe ale primului clasat in alegeri. In cazul Romăniei ar fi vorba despre PLD-ul lui Stolojan şi PNG-ul lui Gigi Becali, ambele curtate intens de preşedintele Băsescu. Ca atare, majoritatea prezidenţială ar putea fi mult mai mare şi ar putea trece de 75%. Cu efecte dezastruoase pentru democraţie.


Adoptare in regim de urgenţă

Preşedintele Senatului, social-democratul Nicolae Văcăroiu, a declarat ieri că proiectul votului uninominal va fi dezbătut in procedură de urgenţă, subliniind că Senatul va adopta legea pănă la finele lunii septembrie, urmănd ca legea să fie adoptată de Camera Deputaţilor in octombrie. "Procedura legată de votul uninominal este foarte simplă: măine (marţi - n.r.), la ora 13:00, va fi prezentat proiectul de lege PNL-PD. Il vom trimite apoi in procedură de urgenţă la Guvern şi la Consiliul legislativ pentru un punct de vedere", a declarat Văcăroiu. El a adăugat că, pentru a se căştiga timp, va propune Biroului Permanent să fie repartizat proiectul de lege senatorilor, pentru a fi formulate rapid amendamentele, timp de 10 zile, apoi proiectul poate fi dezbătut in plen. "Totul va fi urgentat astfel incăt să reuşim ca la sfărşitul lui septembrie să avem adoptat proiectul de lege. Luna octombrie va fi destinată astfel dezbaterii la Camera Deputaţilor. La sfărşitul lunii octombrie am putea să avem proiect de lege", a adăugat preşedintele Senatului. De asemenea, el a susţinut că, pănă la sfărşitul lunii noiembrie, ar putea fi adoptat şi proiectul de lege privind alegerile locale. "Nu uitaţi că este numai un pas. La comisia sprecială se află şi proiectul de lege privind alegerile locale, cu propunerea PSD ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi direct de cetăţenii din fiecare judeţ, aşa cum sunt aleşi primarii. Sperăm să avem şi acest proiect pănă la finele lunii noiembrie", a mai afirmat Nicolae Văcăroiu.

×