x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Unul din cinci parlamentari a trecut la alt partid

Unul din cinci parlamentari a trecut la alt partid

06 Aug 2004   •   00:00

POLITIC

In cursul actualei legislaturi, unul din cinci parlamentari si-a schimbat partidul pe listele caruia a candidat sau a renuntat la mandatul obtinut in urma alegerilor din 2000. Unul din cinci parlamentari si-a schimbat partidul, in cursul actualei legislaturi, sau a renuntat la mandatul obtinut in urma alegerilor din 2000, releva un studiu realizat si publicat de revista Sfera Politicii. Consecinta gestului celor 89 de "alesi" a fost modificarea raportului de forte in forul legislativ si deturnarea vointei cetatenilor.
ANIELA NINE

Prin votul exprimat la 26 noiembrie 2000, romanii au incredintat reprezentarea populara unui numar de cinci mari formatiuni politice: Polul Democratiei Sociale din Romania, care ulterior a devenit Partidul Social Democrat, Partidul Romania Mare, Partidul Democrat, Partidul National Libe-ral si Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania. Acestora li s-au adaugat alte 18 formatiuni ale minoritatilor etnice, altele decat cea maghiara. Conform prevederilor legii electorale, in urma distribuirii mandatelor, PSD a fost reprezentat de 65 de senatori si 165 de deputati, PRM de 37 de senatori si 84 de deputati, PD de 13 senatori si 31 de deputati, PNL de 13 senatori si 30 de deputati, iar UDMR de 12 senatori si 27 de senatori, in timp ce cele 18 formatiuni ale minoritatilor etnice au primit cate un mandat de deputat fiecare.

MISCARI DE TRUPE. Ulterior momentului noiembrie 2000, din chiar primul an de mandat, in Parlament au inceput "miscarile": renuntari la partidul care i-a trimis in Parlament si inscrierea intr-o alta formatiune politica sau inlocuiri ale unor parlamentari cu persoane de pe listele de supleanti ale partidelor. Urmarea tuturor acestor schimbari este ca, spre finalul acestei legislaturi, structura Parlamentului este mult diferita fata de cea rezultata in urma alegerilor din 2000, atat din punct de vedere al distributiei mandatelor, cat si al componentei nominale.

SENATORI. In cazul Senatului, singurul grup parlamentar care nu a suferit nici o "pierdere" postelectorala a fost cel al UDMR. Nici grupul parlamentar al PNL nu a fost parasit de nici un membru, dar senatorul Dan Constantinescu a renuntat la mandat pentru functia de presedinte al Libra Bank, fiind inlocuit cu un supleant. Un raport asemanator al plecarilor si sosirilor, 2/1, s-a inregistrat la PRM si PSD. In prezent, grupul senatorial al PRM numara 39 de senatori, cu doi mai mult decat cei obtinuti in alegeri. Pe de alta parte, un singur senator PRM si-a parasit partidul in favoarea PSD. In ceea ce priveste grupul senatorial al PSD, acesta a pierdut 5 membri: trei la PRM, unul la PD si un senator devenit indepen-dent. In schimb, PSD a castigat zece noi senatori: sase de la PD, patru de la PUR si unul de la PRM. Cel mai afectat de migratiile politice a fost Partidul Democrat, care a pierdut sapte senatori, aflandu-se in situatia de a nu mai putea constitui grup parlamentar la Senat. Din cei sapte senatori care au parasit PD, patru au migrat catre PSD, unul catre PRM, iar unul a devenit senator al unui nou partid, Forta Democrata, in timp ce cel de-al saptelea senator demisionar a revenit in PD la inceputul anului. In total, la Senat s-au produs 17 migratii de la un partid la altul, in timp ce 12 parlamentari au fost inlocuiti cu supleanti.

DEPUTATI. In schimb, in cazul Camerei Deputatilor toate grupurile parlamentare au suferit modificari, atat numerice, cat si nominale. UDMR este singurul care nu si-a modificat componenta numerica, ci doar pe cea nominala, un singur deputat, Fazekas Laszlo, fiind inlocuit cu un supleant. In schimb, toate celelalte grupuri parlamentare s-au confruntat cu pierderi, dar au si castigat noi membri. Astfel, grupul parlamentar al PD a inregistrat o scadere, ajungand la 28 de membri, cu trei deputati mai putin decat cei castigati in alegeri, ca urmare a faptului ca sase au migrat la PSD, iar trei au venit de la celelalte partide: unul de la PSD si doi de la PNL. Si numarul deputatilor PNL a scazut la 27, ca urmare a faptului ca patru deputati au parasit partidul, doi in favoarea PD si doi deveniti independenti, in timp ce un deputat a venit de la PSD. Grupul parlamentar al PRM de la Camera a cunoscut in legislatura 2000-2004 un numar de 20 de migratii. Astfel, 15 deputati au plecat la PSD, iar unul a ales sa devina independent. Pe de alta parte, PRM a castigat patru noi deputati, trei de la PSD si unul de la PUR. Cele mai multe migratii le-a inregistrat insa grupul parlamentar al PSD, 31. Dintre acestea, 24 au fost noi aderari: 15 deputati veniti de la PRM, sase de la PD si trei de la PUR. In acelasi timp, au existat si opt deputati care au parasit PSD, trei trecand la PRM, cate unul la PD si PUR, iar alti trei deputati, care venisera de la PRM au parasit si noul grup parlamentar. Per total, la Camera Deputatilor, partidul cel mai castigat este PSD, care a obtinut un plus de 15 deputati, pe cand celelalte partide, cu exceptia UDMR, au pierdut parlamentari.

CONSECINTE. Cea mai importanta urmare a migratiei parlamentarilor o reprezinta modificarea puterii relative a partidelor reprezentate in cele doua Camere si deci a raportului de forta existent in forul legislativ. PSD este cel mai castigat partid din Parlament din acest punct de vedere. 2003 a fost anul de varf al partidului de guvernamant care a inregistrat, impreuna cu PUR, o crestere a ponderii majoritatii parlamentare cu 7 procente pentru Camera Deputatilor si cu 4 procente pentru Senat. Astfel ca, impreuna cu mandatele pe care le detinea UDMR, puterea avea o majoritate "linistitoare" in forul legislativ. Desi in acest an procesul a avut o tenta descrescatoare, PSD pierzand din sporul inregistrat dupa alegeri, totusi grupurile parlamentare ale partidului de guvernamant continua sa fie mai mari, comparativ cu situatia rezultata in urma alegerilor din noiembrie 2000.

CEI MAI "PLIMBARETI" PARLAMENTARI

Recordul in materie de "plimbareti" este detinut de Camera Deputatilor, unde exista "alesi" care au "vizitat" chiar cate doua partide, dupa care au decis sa devina independenti. Altii insa, dupa ce si-au parasit partidul pe listele caruia au fost trimisi in Parlament, au preferat sa isi ia o "pauza de gandire", activand ca independenti inainte de a se hotari la care formatiune politica sa isi depuna adeziunea.

Victor Babiuc - PNL (dec. 2000-apr. 2002), indepen-dent (apr. 2002-ian. 2003), apoi PD (ian.2003-prezent)

Ion Mogos - PNL (dec. 2000-apr.2002), PD (apr. 2002-prezent)

Nicu Cojocaru - PRM (dec. 2000-sept. 2001), PUR (sept. 2001-febr. 2004), independent (febr. 2004-prezent)

Constantin Florentin Moraru - PRM (dec. 2000-febr. 2002), PUR (febr. 2002-sept. 2003), independent (sept. 2003-prezent)

Ilie Neacsu - PRM (dec. 2000-febr. 2002), PSD (febr. 2002-sept. 2002), independent (sept.2002-prezent)

Ioan Nastase - PRM (dec. 2000-sept. 2001), PUR (sept. 2001-sept. 2003), independent (sept. 2003-prezent)

Vasile Predica - PRM (dec. 2002- febr. 2002), PUR (febr. 2002-noi. 2002), indepen-dent (noi. 2002-prezent)

George Pruteanu - PSD (dec. 2000-oct. 2003), PRM (oct. 2003-prezent)

Pruteanu: "Unii colegi sunt niste jigodii care alearga dupa ciolan. Eu sunt un idealist"

"Cazul meu reprezinta un model, din pacate prea rar de consecventa. Si din PNTCD si din PSD am plecat pentru ca oamenii aceia nu isi respectau promisiunile si nu erau cinstiti. In privinta PSD-ului lucrurile au fost foarte clare, au fost la vedere. Am demisionat. Pe mine m-au votat oamenii, in fata unui electorat inseamna mult mai mult George Pruteanu decat PSD. Ce inseamna PSD? Nu le spune nimic chestia asta! Eu sunt un om cunoscut, prin emisiunile mele, prin pozitiile mele publice, eu sunt un om foarte cunoscut, numele meu atrage electorat. Eu nu am tradat pe nimeni, din potriva, PSD a tradat simtamintele nationale, cel putin ale celor din Ardeal. Unii din colegi sunt intr-adevar niste jigodii care alearga pur si simplu dupa ciolan, dupa avantaje. Am avut si cazul unui tip care in decurs de vreo doua saptamani a trecut de la PD la PRM si dupa aia inapoi la PD. Dupa ce a plecat de la PD, s-a inscris in PRM si dupa aia, faptul ca PD nu mai avea destui oameni, asta a constituit argumentul ca el sa se intoarca. Dar plecarea dintr-un partid in mod serios nu se poate face decat pe motive ideologice, restul sunt golanii, avantaje de functii, de parale, combinatii de afa-ceri. Un singur motiv exista demn pentru un om sa plece din partid, atunci cand il despart ratiuni de tip ideologic, nu chilipiruri, nu avantaje. Multi s-au mutat dintr-un partid in altul. Dar interzicerea migratiei parlamentare nu exista in nici o tara. Nu poti sa interzici unui om sa se mute in alt partid. Dar e de ajuns blamul public. Eu sunt de acord cu blamul acordat neseriosilor. Putini oameni s-au mutat dintr-un partid in altul pe motive serioase. Pentru foarte multi am dispret pentru ce au facut. In general, cei care s-au mutat au primit repede ceva. Eu nu ma dau rotund dar sunt un caz atipic, sunt un idealist care nu face compromisuri cu ideile, riscand sa piarda parale, functii pentru chestia asta".
×