x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Urmăritul Argint, nas in nas cu Guvernul

Urmăritul Argint, nas in nas cu Guvernul

09 Noi 2007   •   00:00
Urmăritul Argint, nas in nas cu Guvernul

Intălnirea delegaţiei guvernamentale cu reprezentanţii comunităţii romăneşti din Italia a luat o turnură tragicomică. Prim-ministrul şi şeful Externelor au dialogat cu un interlop notoriu, dat in urmărire in Romănia. Ţiganul Argint spune că este azilant politic, dar in Romănia figurează cu o condamnare. Totul s-a intămplat sub ochii detaşamentului de poliţişti trimişi de ministrul David in Italia pentru sprijinirea autorităţilor in lupta pentru combaterea infracţionalităţii in comunitatea romănească.
• Poveste italiană - Argint, ouă, roşii şi plăcerea premierului

Deşi i s-a cerut cu insistenţă demisia pentru declaraţia privind deportarea infractorilor in deşert, ministrul Adrian Cioroianu nu crede că un asemenea gest ar rezolva problema. Culmea, pentru această declaraţie i-a bătut obrazul un lider al ţiganilor urmărit internaţional.


După ce i-a fost iar bătut obrazul de un reprezentant al organizaţiei Romani Criss, pentru declaraţia privind deportarea infractorilor in deşert, şi i s-a cerut iar demisia, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, s-a arătat convins că fără el lucrurile n-ar merge mai repede spre rezolvarea crizei din Italia. "Dacă aş avea cea mai mică impresie sau cea mai mică urmă de convingere că demisia unuia dintre miniştri ar duce la rezolvarea problemei, că ar fi vorba de mine, că ar fi vorba de altcineva, mi-aş da-o sau l-aş sfătui să şi-o dea. Nu asta este soluţia, nu asta poate duce la rezolvare (…)", a declarat ieri Adrian Cioroianu, la un seminar, după ce un reprezentant al Romani Criss i-a amintit de demisie. Cum un ziarist a insistat pe aceeaşi idee, Cioroianu a declarat că "sunt foarte ocupat zilele astea şi, după ce trec aceste probe continue, poate ne mai găndim".


REPROŞURI DE LA COSTICÃ... ARGINT. Pentru aceeaşi declaraţie referitoare la deportare, ministrul a primit reproşuri şi in Italia, de la, culmea!, un lider al ţiganilor, pe numele căruia este emis un mandat internaţional de arestare. Costică Argint, care a scăpat insă de arestare pentru că a devenit azilant politic in Italia, s-a aflat printre romănii care s-au intălnit miercuri la Roma cu premierul Tăriceanu şi cu ministrul Adrian Cioroianu. Imaginaţi-vă că acest lucru s-a intămplat sub ochii celor 20 de poliţişti trimişi de ministrul David să rezolve problemele romănilor din Italia. Cu prilejul intălnirii, Argint l-a asigurat pe ministru că membrii comunităţii sale l-au iertat. "Numai cine nu munceşte nu greşeşte", i-a spus acesta ministrului Cioroianu, citat de Mediafax. Surse din Poliţie au declarat pentru Mediafax că in aprilie 1997 Argint a fost cercetat pentru ultraj contra bunelor moravuri, după ce a intrat intr-un bar din comuna vrănceană Găgeşti, a distrus mai multe bunuri şi a rănit grav două persoane. In acelaşi an, in timpul procesului, bărbatul a fugit in Italia, iar cinci ani mai tărziu a fost emis mandat de urmărire internaţională. După alţi cinci ani a fost emis şi mandatul internaţional de arestare, Argint fiind condamnat la un an şi şase luni de inchisoare, dar el nu mai poate fi aplicat pentru că romul a devenit azilant politic. Ministerul de Externe a confirmat că Argint a participat la intălnirea de miercuri, dar a susţinut că Adrian Cioroianu nu a vorbit cu acesta. Posturile de televiziune au difuzat insă imagini in care ministrul Cioroianu stă de vorbă cu liderul ţiganilor, cu o mănă pe umărul acestuia. La răndul său, Costică Argint a declarat că s-a intălnit la Roma cu şeful de Cabinet al premierului, Mihnea Constantinescu, pentru o discuţie prealabilă intălnirii cu primul-ministru privind problemele ţiganilor. Guvernul a confirmat intălnirea şi că Argint avea statut de refugiat politic, dar nu a vrut să-i refuze accesul la intălnire.


Trimisul lui David

urmarit penal. Toma Rus, un specialist in combaterea criminalităţii

Cristian David, bosul de la Interne, continuă să ia hotărări "inspirate". Din motive numai de el ştiute, l-a trimis zilele trecute in Italia pe Toma Rus, adjunctul şefului Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Cluj, urmărit penal de DNA. O nouă echipă formată din cinci poliţişti a plecat ieri să sprijine autorităţile din Peninsulă.


După revolta iscată printre italieni, autorităţile romăne incearcă, atăt căt se mai poate, să dreagă busuiocul. Astfel, alături de 15 ofiţeri din ţară specializaţi in Crimă Organizată, iată că ministrul David l-a desemnat pe Toma Rus om de bază care să completeze plutonul. Personaj controversat, şi urmărit penal pe deasupra, Rus va sta trei luni departe de justiţia romănă, urmănd să aplice in Italia legile invăţate la noi. Poate mai puţin traficul de influenţă, de care este acuzat.
Deşi in ţara noastră numărul infractorilor depăşeşte cu mult pe cel al oamenilor legii, iată că peste noapte s-au găsit repede 20 de profesionişti care să se ocupe de problemele din diaspora. Premierul Tăriceanu i-a dat dispoziţie ministrului de Interne ca oamenii legii selectaţi pentru această misiune să lucreze efectiv pe teren şi nu să funcţioneze "ca un fel de ataşaţi pentru afaceri interne".


FORZA POLIŢIA!
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Romăne, in urma unor selecţii stricte, ieri au mai plecat alţi cinci poliţişti, printre care şi două fete, toţi cu experienţă in domeniul judiciar. Aceştia provin din structurile de investigaţii criminale din judeţele Buzău, Călăraşi, Dolj, Vaslui şi Constanţa şi pe lăngă faptul că sunt cunoscători la nivel avansat ai limbii italiene, sunt şi vorbitori de limba romanes.


Echipa se va deplasa la Roma, unde, in funcţie de necesităţi, autorităţile italiene vor decide locaţiile in care vor fi repartizaţi. Prin această suplimentare, numărul poliţiştilor detaşaţi in Peninsulă a ajuns la 20, toţi indeplinind criteriile stricte de selecţie pentru angajarea in misiunea Italia: minimum doi ani experienţă in domeniul judiciar, cunoscători de limba italiană la nivel mediu/ avansat, iar in mod particular vorbitori de limba romanes. Oamenii legii aleşi pentru Italia nu au primit nici un ban in plus faţă de salariul de bază. Doar o diurnă din care işi vor plăti masa, cazarea fiindu-le asigurată de italieni. Pe viitor, tot din categoria poliţişti aleşi "pe sprănceană", Ministerul Internelor va suplimenta pănă la 30 de persoane numărul ofiţerilor de poliţie detaşaţi in Italia.


Consulul de la Roma, la Mailat

Consulul Romăniei la Roma, Cosmin Dumitrescu, a mers el la puşcăria in care este inchis Nicolae Mailat, cetăţeanul romăn acuzat de uciderea italiencei Giovanna Reggiani, informează Mediafax. Consulul urma să se intălnească cu Mailat după interogatoriul acestuia - la care nu a putut asista, ca să-l informeze asupra drepturilor pe care le are un cetăţean romăn şi să-l intrebe dacă e mulţumit de avocatul care il asistă.


Fug in Spania

Mii de romi ameninţaţi cu expulzarea din Italia se pregătesc să plece spre Spania, informează ABC, care citează o serie de asociaţii ale romănilor de pe teritoriul spaniol, ingrijorate de posibilul exod. "Unii au antecedente penale şi işi vor continua infracţiunile in Spania", au avertizat asociaţiile romănilor. Locurile in care se presupune că se vor opri romii care vor fi nevoiţi să părăsească Italia sunt Comunitatea madrileană şi Castellon, unde este concentrată cea mai mare parte a imigranţilor romăni, din care opt procente sunt de etnie romă. Romii din Italia vor fi "lansaţi" in Spania de rude şi de prieteni, majoritatea locuitori ai unor tabere sau cartiere mizerabile, ridicate ilegal, la periferiile oraşelor, spun jurnaliştii spanioli. Romănca Angela Placsintar, preşedinta Asociaţiei Imigranţilor din Europa de Est,
a făcut un apel către Guvernul spaniol pentru intensificarea controalelor la frontieră, evităndu-se in acest fel un exod masiv al romilor dinspre Italia.
  • Carmen Pleşa

×
Subiecte în articol: politic italia argint cioroianu ministrul