x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Veniturile zilierilor vor fi impozitate cu 16%

Veniturile zilierilor vor fi impozitate cu 16%

de Carmen Vintila    |    23 Mar 2011   •   20:16
Veniturile zilierilor vor fi impozitate cu 16%
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

157899-cs-20110310113429006.jpgDeşi fusese invitat săptămâna vii­toa­re, marţi, la comisia de muncă să discute pe tema pensiilor piramidale, mi­nistrul Muncii Ioan Botiş (foto) le-a făcut ieri o surpriză aleşilor care s-au tre­zit cu aceasta la masă. Şi nu pentru pen­sii. Profitând de faptul că opo­ziţia era în minoritate în comisie, în calitate de deputat, Botiş a propus com­­ple­tarea ordinii de zi cu două pro­iecte: legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional des­­fă­­şurate de zilieri, şi legea privind ucenicia la locul de muncă.

Amândouă proiectele de legi au tre­cut în varianta agreată de ministru, urmând să fie trimise plenului, Came­ra Deputaţilor fiind cameră de­ci­zi­o­na­lă. Astfel, potrivit noului proiect de lege privind reglementarea rapor­tu­­rilor de muncă a zilierilor, acestora le vor fi impozitate cu 16 % venitu­ri­le brute zilnice încasate. Cuantumul venitului net zilnic a fost şi el sta­­bilit prin lege între 2 lei şi 10 lei ora. Zilierii nu vor fi însă şi protejaţi so­­cial prin noua lege, pentru că se pre­­v­ede clar că pentru veniturile re­a­li­zate din activitatea prestată de zi­li­eri nu se datorează contribuţiile so­ciale obligatorii nici de zilier, nici de beneficiar. Pentru simplificarea procedurii a fost eliminat carnetul de zilier. Totodată, legea stabileşte do­meniile în care pot fi prestate acti­vităţi cu caracter ocazional: agricultură, vânătoare şi pescuit, silvicultură, piscicultură, pomicultură, apicultură, zootehnie, spectacole, manipulări de mărfuri şi activităţi de curăţenie. În ceea ce priveşte legea care reglementează ucenicia la locul de muncă, deputaţii au stabilit că durata acestui tip de contract nu poate fi mai mare de 3 ani şi mai mică de 12 luni.

Totodată, la propunerea ministrului Botiş s-a renunţat la obligativitatea angajatorului de a le asigura ca­za­rea şi masa ucenicilor care fac na­veta la locul de muncă. De asemenea dacă până acum an­ga­jatorii pu­teau solicita statului pentru fiecare uce­nic o sumă egală cu 50% din sa­la­riul minim brut pe ţară, acum aceş­tia vor primi o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului so­cial de referinţă al asigurărilor pentru şomaj.

Potrivit deputatului PSD Ioan Cindrea, care a şi condus şedinţa, singurul scop al lui Botiş a fost introducerea impozitului pe salariu 16% la cei care lucrează ca zilieri. „Nu sunt protejaţi social, pentru că nu se con­tribuie la pensie, la săntătate, şo­maj, în caz de boală, accidente de mun­că şi boli profesionale. Se trece la un scla­va­gism pe piaţa muncii, se des­chide poarta muncii la negru. Ori­ce angajator se poate ascunde în spa­te­le acestor contracte sezoniere”, a mai spus Cindrea.

Ministrul Botiş nu a ştiut câţi zi­li­eri sunt la ora asta, dar a susţinut că munca la negru o prestează acum în jur de 1.400.000-1.500.000 de per­soa­ne. „În mod cert în ur­mă­torea pe­ri­oa­dă vom scoate la su­pra­faţă undeva la 200.000 de locuri de muncă”, a spus Botiş. În ceea ce pri­veşte ucenicia, Botiş a spus că asi­gu­­rarea cazării şi a mesei „încărca fi­nan­ciar” angajatorul. „Pe mine mă in­te­resează ca acel om să fie pregătit într-o profesie şi după aceea să-şi găsească mai uşor un loc de muncă”, a mai spus mi­nistrul Botiş.

×
Subiecte în articol: observator