x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Veşti bune pentru români: Administraţia SUA promite modificarea sistemului de acordare a vizelor

Veşti bune pentru români: Administraţia SUA promite modificarea sistemului de acordare a vizelor

13 Sep 2011   •   17:52
Veşti bune pentru români: Administraţia SUA promite modificarea sistemului de acordare a vizelor

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton a declarat ca Administratia de la Washington lucreaza la propuneri ce vizeaza modificari legislative referitoare la admiterea in programul Visa Waiver, avand discutii indelungi pe aceasta tema cu Teodor Baconschi, ministrul roman de Externe.

'Pot sa le spun cetatenilor romani ca eu sunt nefericita de modul in care functioneaza sistemul cu vizele. Am discutat indelung cu ministrul dumneavoastra de Externe pe aceasta tema, despre schimbarile legislative care determina modul in care functioneaza sistemul vizelor si cine se califica pentru Visa Waiver. Nu sunteti singura tara care simte foarte tare ca trebuie incercata schimbarea criteriilor. Prietenii polonezi simt acelasi lucru', a explicat Hillary Clinton.

“Lucram in cadrul administratiei pentru a propune legi ce vor crea o schimbare a criteriilor care ne vor permite sa avem interactiuni sporite intre romani si americani. Personal, daca as putea semna aceste schimbari, as face-o. Pana vom avea aceste schimbari, vom lucra indeaproape cu Romania pentru a fi siguri ca asiguram toata asistenta tehnica necesara pentru ca Romania sa faca progrese', a mai declarat oficialul american.

Eliminarea vizelor este una dintre principalele probleme aflate in suspensie pe agenda bilaterala romano-americana, tara noastra, Polonia si Bulgaria fiind singurele state membre UE neincluse inca in programul Visa Waiver.

Cea mai mare problema o constituie rata mare de refuz in cazul solicitarilor de viza formulate de cetatenii romani, de aproximativ 25%, de peste opt ori mai mare decat maximul de 3 procente, conditia prealabila pentru admiterea in program.

Potrivit unor note diplomatice publicate recent de WikiLeaks, includerea Romaniei in programul Visa Waiver pare ca depinde de progresele in solutionarea unor cazuri de adoptii internationale. Reluarea adoptiilor internationale de catre Romania este o mai veche dorinta a americanilor, ramasa neindeplinita. la fel ca si problema eliminarii vizelor pentru romani de catre SUA.

×
Subiecte în articol: vize hillary clinton theodor baconsky