x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ciorbea, avizat favorabil pentru funcţia de Avocat al Poporului

Victor Ciorbea, avizat favorabil pentru funcţia de Avocat al Poporului

de Agerpres    |    14 Apr 2014   •   18:54
Victor Ciorbea, avizat favorabil pentru funcţia de Avocat al Poporului
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului l-au avizat luni favorabil pe fostul senator Victor Ciorbea pentru conducerea instituţiei Avocatului Poporului, funcţie pentru care a fost propus de PSD.

Decizia a fost luată cu 25 de voturi favorabile, cinci împotrivă şi un vot nul.

Fostul senator a arătat că speră ca PNL să-l sprijine în demersul de a deveni Avocat al Poporului.

"Apreciez declaraţia d-lui prim-ministru care saluta faptul că sunt propus de PSD, sunt susţinut de actuala majoritate, sunt susţinut şi de PNL şi sunt cunoscut ca o personalitate care îi cunoaşte foarte bine pe cei din PPE. Eu sper să am o susţinere cât mai largă şi azi şi mâine şi după aceea, să fiu un Avocat al Poporului agreat de către un spectru politic cât mai larg cu putinţă. Voi încerca să-mi fac datoria, să-mi îndeplinesc atribuţiile", a afirmat Ciorbea.

El a arătat că în legătură cu sesizările privind constituţionalitatea unor acte normative 'răspunsurile le va da în termenul legal, poate chiar mai devreme', însă a precizat că trebuie să vadă câte astfel de cazuri există.

În cadrul audierilor, Ciorbea şi-a prezentat studiile în Drept, dar şi activitatea ca profesor, avocat, primar al Bucureştiului şi premier.

Astfel, el a menţionat, printre altele, că a absolvit Facultatea de Drept din Cluj în 1979, fiind singurul şef de promoţie din perioada comunistă de la facultăţile de Drept şi Ştiinţe sociale fără a fi membru al Partidului Comunist. Ciorbea a arătat că a urmat şi cursurile postuniversitare la Facultatea de Drept din Bucureşti - specializarea drept civil, iar ulterior doctoratul în specializarea legislaţia economică - drept civil în sens larg.

Ciorbea a mai spus că cinci ani a fost judecător specializat în cauze civile la Judecătoria sectorului 5 Bucureşti, patru ani a activat în cadrul Direcţiei judiciare pentru cauze civile din Parchetul General.

El a precizat şi că din 1984 şi-a început activitatea la Facultatea de Drept, iar în 1991 a fost primit în avocatură. Fostul senator a menţionat şi că din 1995 este asociat cu soţia sa într-o societate din cadrul Baroului Bucureşti.

"Prim urmare vechimea este binişor mai mult decât cea prevăzută de art. 143 din Constituţie", a spus Victor Ciorbea.

Fostul senator a mai menţionat şi activitatea sa ca apărător al drepturilor şi libertăţilor sindicaliştilor timp de şase ani şi jumătate. De asemenea, a indicat şi experienţa în construcţia şi reconstrucţia instituţională, contribuind la constituirea mai multor sindicate. Victor Ciorbea a susţinut că în timpul mandatului de primar al Capitalei a contribuit la reconstrucţia instituţiei iar ca premier, la modificarea legislaţiei muncii şi la realizarea Legii 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului.

Parlamentul se va reuni marţi în şedinţă comună, pe ordinea de zi figurând şi votarea lui Victor Ciorbea în funcţia de Avocat al Poporului.  

×
Subiecte în articol: victor ciorbea avocatul poporului