x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta, la Vorbe Grele: Când ştii că ai în cont 100 de lei, dar descoperi că, de fapt, ai 90, e grav

Victor Ponta, la Vorbe Grele: Când ştii că ai în cont 100 de lei, dar descoperi că, de fapt, ai 90, e grav

04 Ian 2013   •   22:49
Victor Ponta, la Vorbe Grele: Când ştii că ai în cont 100 de lei, dar descoperi că, de fapt, ai 90, e grav

Invitat în emisiunea Vorbe Grele, realizată de Victor Ciutacu la Antena 3, premierul Victor Ponta a declarat că a luat decizia demiterii conducerii INS din cauza raportărilor false. Iată principalele declaraţii făcute de primul ministru

Diferenţa de vârsta a făcut ca, iniţial, să nu avem o relaţie foarte apropiată. L-am reintrodus în Consiliul Naţional al PSD pe Sergiu Nicolaescu. După ce am devenit preşedintele partidului, am încercat să repar o nedreptate făcută de Mircea Geoană, recunosc, şi pe fondul rivalităţii care a existat între noi. Ulterior, domnul Nicolaescu m-a susţinut politic.

 
INS funcţionează după nişte reguli europene. Au fost şi situaţii în care, vezi cazul Greciei, au existat raportări false. Iar acum grecii trag ponoasele.
 
Când ştii că ai în cont 100 de lei şi ai de fapt 110, poţi eventual să te bucuri. Atunci însă când ştii că ai 100 şi ai de fapt 90, nu mai e în regulă.
 
Recalcularea înseamnă că trebuie să tăiem din buget un miliard de lei, ceea ce este o veste foarte proastă pentru români. 

Îmi asum responsabilitatea de a păstra la INS o persoană, care e de fapt nemţoaică, susţinută de UDMR.
 
Politic, am câştigat pentru că nu am respectat acordul cu UDMR. Personal, am pierdut, penru că nu mi-am ţinut cuvântul dat. Domnul Frunda va fi consilier personal al premierului, pe probleme juridice.
 
Nimeni din afară nu mi-a impus să coabitez cu Băsescu. Partenerii externi au dat un impuls, mai mult pentru şeful statului, prin care să ne facă să înţelegem că trebuie să colaborăm.   
 
O să avem cu toţii de câştigat dacă o să ajungem la o stare de normalitate, care, sincer, mi se pare anormală.
 
În 2005, când Monica Macovei a devenit ministrul Justiţiei, legea spunea că CSM propune şefi la DNA şi Parchetul General. Macovei şi Băsescu, proaspăt preşedinte, nu au fost de acord şi au decis ca propunerile să vină din partea ministrului. Ironia sorţii face ca acum să nu îşi mai dorească, însă acel diferend invocat astăzi de Traian Băsescu, să fi fost soluţionat de Curtea Constituţională, în sensul în care propunerile aparţin ministrului Justiţiei.

Aştia de la CNSC se cred nişte Dumnezei. Pe 21 decembrie, vin ei şi spun scurt, că aşa vor ei, că anulează concesionarea autostrăzii Comarnic-Braşov. Ei ştiu una şi bună, ăla care pierde o licitaţie, se duce la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi e convins că se anulează licitaţia.
 
O să schimbăm legea în scurt timp şi anunţăm şi UE. De ce sesizarea privind licitaţia autostrăzii Arad-Nădlac nu a fost soluţionată?

Secretizarea bufetului este o poveste inventată. Vi-l spun eu pe tot, cu bune şi cu rele. Vom aplica legea referitoare la majorarea pensiilor. Vom avea la dispoziţie 2,9 miliarde de lei. Va trebui să plătim în 60 de zile 3,5 miliarde din servicii şi bunuri, preponderent pentru medicamente.
 
Trebuie să reducem în continuare deficitul de la 2,1 la 1,7 la sută.
 
Teoretic, ar trebui să tăiem 5 miliarde de la buget. Am decis să tăiem 2,5 miliarde iar celelalte 2,5 să îi aducem din alte surse. 

 

×
Subiecte în articol: Vorbe grele Victor Ponta victor ciutacu