x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vlad Filat: “Suntem europeni pentru că suntem români!”

Vlad Filat: “Suntem europeni pentru că suntem români!”

de Redacția Jurnalul    |    23 Mar 2023   •   11:30
Vlad Filat: “Suntem europeni pentru că suntem români!”

Într-un dialog cu Lavinia Șandru, despre ceea ce îi unește mai mult decât îi desparte pe românii de-o parte și de alta a Prutului, la România în Mișcare de la Canal 33, Vlad Filat, fostul prim-ministru al Republicii Moldova si președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, a spus ferm că locuitorii țării lui nu sunt europeni pentru că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană, ei sunt europeni pentru că sunt români.

Dialogul dintre cei doi s-a purtat în contextul în care în Republica Moldova s-a luat decizia oficiala ca sintagma “limba moldovenească” să fie peste tot înlocuită cu “limba română”, așa cum decisese Curtea Constituțională încă din 2014.
Așa cum a spus și cu ocazia vizitei făcute în România, la începutul lunii februarie, la invitația PUSL, Vlad Filat consideră că singura opțiune a Republicii Moldova este reunificarea cu România, reunificare în urma căreia vor avea avantaje toți romanii. Romanii din Republica Moldova nu vor mai avea nevoie de “o perioadă nedefinită de timp pentru a accede la bunăstare și securitate”,  iar cei din România vor avea în felul acesta o țară “mult mai puternică și cu un potențial mult mai mare pentru a se dezvolta și pentru a se manifesta”.
Deși este convins că obiectivul reunificări nu va fi ușor de atins și va fi nevoie de multă muncă și de multă implicare, fostul premier al Republicii Moldova este convins că viitorul fraților noștri de dincolo de Prut este în “țara lor reunificată”.

Vlad Filat

×