x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vor să ajungă primăriţe

Vor să ajungă primăriţe

de Gabriela Antoniu    |    31 Mai 2008   •   00:00
Vor să ajungă primăriţe
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/

În majoritatea municipiilor reşedinţă de judeţ, la alegerile locale de mîine, vor candida şi femei. Cele mai multe candidate au intrat în cursa pentru Primăria Capitalei şi pentru primăriile de sector.

În majoritatea municipiilor reşedinţă de judeţ, la alegerile locale de mîine, vor candida şi femei. Cele mai multe candidate au intrat în cursa pentru Primăria Capitalei şi pentru primăriile de sector.

 
Prezenţa femeilor, alături de tineri, pe listele de candidaturi ale partidelor a început să devină o realitate şi în România. Regula este valabilă şi pentru alegerile locale de mîine, unde în majoritatea municipiilor reşedinţă de judeţ candidează femei. Recordul se înregistrează în Capitală, unde pentru Primăria Sectorului 1 candidează numai puţin de cinci femei: Anca Mira Victoria Petrescu Mărculeţ (PRM), Elena Bustea (PNŢCD), Oana Ştefania Rotaru (PIN), Mariana Bojanopol (UPSS-SU) şi Natalia Solomon (PAS). Cu una mai puţin decît la Primăria Generală: Verginia Vedinaş (PRM), Mihaela Neagu (PNDC), Mariana Andrei (PRR) şi Lucia Stanciu (PAS). Per total în cursa pentru Primăria

Capitalei şi primăriile de sector s-au înscris 18 reprezentante ale sexului frumos.

 
ÎN ŢARĂ.
Şi la Primăria Municipiului Alba-Iulia, ca şi la cea a Capitalei, s-au înscris patru candidate: Mihaela Sorina Oancea (PC), Adriana Iancu (Partidul Verde), Doina Emilia Harda (PSD) şi Monica Domnica Sima (PRM). De altfel, Alba-Iulia este singurul municipiu reşedinţă de judeţ unde s-au înscris atîtea candidate. În rest, nu sînt mai mult de două candidaturi. Situaţie care se înre­gistrează la Slobozia (Victoria Didiţă – PNL şi Maria Petre – PD-L) şi Ploieşti (Graţiela-Leocadia Gavrilescu -PNL şi Elena Trican – PC). În ultimul caz, Graţiela Gavrilescu este deja viceprimar în funcţie al Ploieştiului, motiv pentru care Elena Trican o critică fără menajamente. “În Ploieşti, operatorii de servicii publice nu îşi fac datoria, ba mai mult, fură din buzunarele cetăţenilor. Viceprimarul Ploieştiului este direct responsabil de această situaţie. (...) Doamna Gavrilescu se pare că nu a făcut o treabă atît de proastă în Ploieşti, de fapt nu atît de proastă pentru rudele şi apropiaţii familiei domniei sale. Sînt de notorietate scandalurile legate de afacerile acestora cu bani publici. Autorităţile nu par însă să se sesizeze, cum nu au făcut-o nici în alte cazuri de corupţie la nivelul administraţiei publice locale”, acuză Trican. Prin­tre municipiile reşedinţă de judeţ unde nu există decît o femeie candidat se numără Giurgiu (Speranţa Vînă – PC), Vaslui ( Maria Cernat – PNŢCD), Suceava (Angela Zarojanu – PNL), Botoşani (Maria Puiu – PNŢCD), Rîmnicu-Vîlcea (Maria Popescu – PNŢCD), Piteşti (Anca Ştefania Barbu – PNL),Timişoara(Maria Grapini - PC) şi Oradea (Rozalia Biro – UDMR). Cît priveşte şefia Consiliilor judeţene, femeile nu s-au înghesuit să candideze pentru această funcţie. Totuşi cîteva s-au încumetat: Adriana Covaciu (CJ Maramureş), Codruţa Arvinte – PRM (CJ Bacău), Minerva Grama – PNŢCD (CJ Sibiu), Marcela Lozneanu – PC (CJ Botoşani). O situaţie aparte este la Eforie, unde PRM are o echipă de 20 de femei candidate pentru Consiliul Local.

×
Subiecte în articol: politic