x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vor să-şi ascundă bilele de ochii presei. Aleşii vor să voteze liniştiţi, departe de camerele televiziunilor

Vor să-şi ascundă bilele de ochii presei. Aleşii vor să voteze liniştiţi, departe de camerele televiziunilor

de Marius Gîrlașiu    |    04 Apr 2016   •   18:15
Vor să-şi ascundă bilele de ochii presei. Aleşii vor să voteze liniştiţi, departe de camerele televiziunilor

Conducerea Camerei Deputaţilor vrea să interzică filmarea votului secret cu bile. Parlamentarii vor să modifice Regulamentul astfel încât presa să nu mai poată filma votul secret, cum ar fi cel pentru ridicarea imunităţilor. O decizie va fi luată astăzi, după ce mai mulţi aleşi s-au plâns că astfel se încalcă secretul votului.

Săptămâna trecută, deputaţii l-au salvat pe Sebastian Ghiţă de reţinere şi arestare la votul secret pentru ridicarea imunităţii. Asta chiar dacă Liviu Dragnea şi Alina Gorghiu au promis public că PSD şi PNL vor aproba cererile DNA. Unii dintre aleşi au votat la vedere împotriva Justiţiei, alţii au preferat să bage mâna până la cot în urnele de vot, pentru a se feri de camerele de luat vederi amplasate strategic de jurnalişti. Pe viitor, astfel de scene vor dispărea din ochii publicului, iar aleşii vor putea vota nestingheriţi, fără grija că vor fi prinşi că votează pentru protejarea colegilor.

Se decide în şedinţa de azi

Mai mulţi parlamentari s-au plâns în Biroul Permanent că presa atentează la secretul votului. “Există o hotărâre a Biroului Permanent încă din 2001 vizavi de amplasarea camerelor TV la votul final sau la votul cu bile. Astfel de camere de luat vederi împietează asupra secretului votului şi de aceea eu aş vrea să modificăm acest articol, astfel încât la votul final să nu poată fi instalate camere de luat vederi”, a cerut deputatul PSD Florin Iordache în ultima şedinţă a Biroului Permanent.

I-a ţinut isonul şi deputatul Mate Andras care a susţinut că încălcarea dreptului la vot secret se poate pedepsi cu închisoare de la doi la şapte ani. “Eu cred că trebuie să asigurăm pentru fiecare deputat, altfel ne putem trezi cu plângere penală”, a explicat deputatul UDMR. Astfel că şeful Camerei, Valeriu Zgonea, le-a propus liderilor de partide să vină în şedinţa de azi cu o propunere de modificare a Regulamentului.

 

 

×