Spiritul antreprenorial ar trebui să se predea încă de la liceu, iar universităţile politehnice şi economice trebuie să adapteze curicula şcolară şi numărul de absolvenţi la strategia de reindustrializare a României, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul economiei, Varujan Vosganian, informează agerpres.ro.
"Este o realitate că în România spiritul antreprenorial a fost afectat de zecile de ani de comunism, şi nu doar spiritul antreprenorial, dar şi relaţia de parteneriat dintre cetăţean şi stat. Multă vreme în perioada comunistă, din cauza atitudinii abrupte a statului, a încălca legea şi a nu-ţi îndeplini obligaţiile faţă de stat era mai degrabă un act de bravură decât o ilegalitate şi de aceea această neîncredere în stat şi înţelegerea responsabilităţilor civice mai degrabă ca o silnicie decât ca un gest de onoare este un lucru care trebuie să dispară din comportamentul nostru", a spus Vosganian după conferinţa privind strategia de reindustrializare a UE, desfăşurată sub auspiciile comisarului european pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani.
Ministrul economiei a adăugat că România trebuie să încurajeze în special anumite categorii sociale pentru a-şi dezvolta spiritul antreprenorial, respectiv şomerii de peste 50 de ani, femeile şi tinerii.
"Aşadar spiritul antreprenorial trebuie să facă parte atât de profund din educaţie încât ar trebui - aşa cum aveam manuale de educaţie cetăţenească în vremea comunismului - să avem manuale de spirit antreprenorial încă din liceu, din care tinerii adolescenţi ar trebui să înveţe ce înseamnă o companie, ce înseamnă să porneşti o companie", a spus Varujan Vosganian.
El a precizat că strategia de reindustrializare nu are un corespondent în structura universitară.
"Noi, la sfârşitul lui iunie, vom organiza o întâlnire cu rectorii universităţilor politehnice şi economice pentru a vedea în ce mod se vor întâlni strategia pe reindustrializare cu curicula şcolară şi cu numărul de absolvenţi. În ultima vreme, ştiţi bine că a fost o disproporţie între numărul de avocaţi, de jurişti şi economişti, în raport cu învăţământul tehnic şi şcolile de meserii, pentru că sunt profesiuni întregi care sunt pe cale de dispariţie sau calificarea se face la locul de muncă. De aceea, faptul că avem un capitol special în strategia de reindustrializare dedicat spiritului antreprenorial şi parteneriatului pe educaţie mi se pare un lucru important", a subliniat Vosganian.