x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vosganian: Susţinem bicameralismul şi restrângerea delegării legislative

Vosganian: Susţinem bicameralismul şi restrângerea delegării legislative

16 Mar 2010   •   00:00

Liderul PNL Varujan Vosganian a declarat, azi, la finalul consultărilor cu preşedintele Băsescu, că liberalii au susţinut, la discuţii, printre altele, bicameralismul, cu separarea atribuţiilor celor două Camere, şi restrângerea delegării legislative pentru Guvern.

"Am insistat pe faptul că PNL socoteşte că modificarea Constituţiei este necesară, dar că ea trebuie să păstreze câştigurile Constituţiei din 2003 şi, în acelaşi timp, să adapteze Legea fundamentală la realităţi, anume la faptul că România este azi parte a Uniunii Europene", a declarat vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian.

El a mai spus că liberalii au insistat asupra poziţiei PNL privind republica parlamentară şi asupra faptului că o seamă de suprapuneri ale funcţiei excecutive, între preşedinte şi Guvern, "dătătoare de conflicte între puterile statului", trebuie eliminate.

"De asemenea, am reiterat punctul de vedere potrivit căruia bicameralismul este un câştig al istoriei României moderne şi că într-o formă nouă, adaptată modului în care vom înţelege în viitor reforma administrativ-teritorială, trebuie menţinută cea de-a doua Cameră, reprezentativă pentru structurile administrativ-teritoriale. Am evocat şi punctul nostru de vedere cu privire la independenţa Justiţiei, cu privire la restrângerea delegării legislative pentru Guvern, dar, în acelaşi timp, am insistat asupra faptului că modificarea Constituţiei nu trebuie făcută pe picior, nu trebuie să fie supusă unor comandamente de natură politicianistă, electorală sau demagigică, astfel încât să nu riscăm să avem din nou o Constituţie pe care să trebuiască să o modificăm peste câţiva ani", a adăugat Vosganian.

Totodată, potrivit acestuia, Constituţia trebuie să respecte spiritul european al echilibrului puterilor în stat, dând ca exemplu CSAT, care nu mai are corespondenţă în multe din ţările UE.

"PNL, pe baza opţiunilor, este dispus să participe la procedurile parlamentrare de susţinere a modificării Constituţiei", a conchis Varujan Vosganian.

El a refuzat să comenteze motivele care l-au determinat pe preşedintele partidului, Crin Antonescu, să nu participe la consultările de marţi.

×
Subiecte în articol: politic