Deputatii nu au fost ieri de acord cu amanarea intrarii in vigoare a noului Cod Penal. Ei au facut modificari la actualul Cod, acestea urmand sa fie aplicate tot de la 1 septembrie. Monica Macovei a anuntat ca Executivul va rezolva problema.
Intr-o sedinta pe alocuri tensionata, deputatii au dat ieri unda verde proiectului de modificare a Codului Penal cu 231 de voturi pentru, 25 impotriva si opt abtineri. Marul discordiei l-a constituit amendamentul Comisiei juridice de modificare a legii in sensul amanarii intrarii in vigoare a noului Cod Penal, elaborat in timpul guvernarii PSD, pana la 31 decembrie 2006. Desi la Comisie deputatii juristi ai PSD au votat cot la cot cu puterea prorogarea termenului, social-democratii s-au razgandit si au cerut ieri eliminarea amendamentului. "Nu vad de ce sa prorogam la nesfarsit un Cod Penal. Va fi greu sa modificam printr-o lege prorogarea unei alte legi", a explicat Victor Ponta. "Este o sfidare la adresa Parlamentului ca vreti sa introduceti un text care nu face obiectul legii", a acuzat-o si pesedistul Valer Dorneanu pe Monica Macovei, cerandu-i explicatii pe aceasta tema. Peremistul Lucian Bolcas si conservatorul Sergiu Andon au pledat si ei pentru eliminarea prevederii, ultimul aratand ca introducerea textului cu pricina este neconstitutionala si sugerand Guvernului sa vina cu un act normativ separat pe aceasta tema. BIS. Cu 125 de voturi pentru, 110 impotriva si opt abtineri, deputatii au decis amanarea intrarii in vigoare a Codului PSD, insa social-democratii au contestat votul. Ei au reclamat faptul ca ministrul Macovei nu le-a dat explicatiile cerute si i-au reprosat presedintelui de sedinta, Bogdan Olteanu, ca nu le-a precizat clar deputatilor ce voteaza. Culmea, ministrul Justitiei i-a informat pe deputati ca nu are "nici o problema cu aceasta amanare si amendamentul poate fi eliminat, mai ales ca acesta nu a fost propus de Ministerul Justitiei. Intorsi la 180 de grade, deputatii au reluat votul si au decis, cu 33 de voturi pentru, 222 impotriva si cinci abtineri, ca noul Cod Penal sa nu fie amanat pana la 31 decembrie si sa intre in vigoare la 1 septembrie. Insa tot atunci vor intra in vigoare si modificarile adoptate ieri la Codul Penal, ceea ce l-a facut pe peremistul Lucian Bolcas sa descrie toata situatia drept un "haos" legislativ."Ce intra in vigoare la 1 septembrie abroga ce adoptam acum", a spus Bolcas. GUVERNUL, IN ACTIUNE. Monica Macovei nu vrea insa sa lase lucrurile asa, anuntand ca ministerul lucreaza la un nou Cod Penal. "Codul adoptat in 2004 ar urma sa intre in vigoare la 1 septembrie si Guvernul va actiona in consecinta. Se poate rezolva asa cum s-a rezolvat si prima oara amanarea. El nu poate fi aplicat in acest moment", a spus Macovei. Ministrul nu a exclus nici varianta ca noul Cod Penal sa fie abrogat. "Va fi amanata intrarea in vigoare sau va fi abrogat. O sa iau o decizie discutand cu Consiliul legislativ, cu juristii", a explicat Macovei, precizand ca exista opinii impartite daca un act normativ poate fi sau nu abrogat inainte de a intra in vigoare.
TERMENE MODIFICATE
|
In caz de urgenta, procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala poate dispune, cu titlu provizoriu, prin ordonanta motivata interceptarea si inregistrarea convorbirilor pe o durata de cel mult 48 de ore. Decizia a fost luata ieri de deputati la dezbaterea proiectului de modificare a Codului de Procedura Penala, modificand astfel termenul de 24 de ore propus de Comisia juridica. Deputatii au mai hotarat ca durata totala a interceptarilor si inregistrarilor autorizate sa nu poata depasi 120 de zile. Proiectul de modificare a Codului de Procedura Penala a fost adoptat de plenul Camerei cu 236 de voturi pentru, 25 impotriva si opt abtineri.
|
Citește pe Antena3.ro