x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Zazanie in coalitie - Tariceanu, acuzat de blat cu UDMR

Zazanie in coalitie - Tariceanu, acuzat de blat cu UDMR

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    Aniela Nine    |    08 Feb 2006   •   00:00
Zazanie in coalitie - Tariceanu, acuzat de blat cu UDMR

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a scapat nepedepsit pentru demersul sau de la APCE, in urma sedintei coalitiei de luni seara. In consecinta, liderul PD, Emil Boc, cere in continuare ca UDMR sa iasa de la guvernare, iar vicepresedintele Cezar Preda il acuza pe Tariceanu de blat cu maghiarii. Alianta PNL-PD a decis luni dupa-amiaza, conform purtatorului sau de cuvant, Eugen Nicolaescu (PNL), sa ceara parlamentarilor romani la APCE schimbarea lui Gyorgy Frunda din pozitia de sef al delegatiei romane, ca "sanctiune" pentru recomandarea initiata in APCE prin care statelor li se recomanda sa nu mai defineasca statul "national" pe criterii etnice.

Liberalii s-au intors insa cu 180 de grade in sedinta coalitiei, dupa ce Marko Bela a sustinut ca declaratiile lui Frunda cum ca nu a reprezentat la Strasbourg Romania, ci interesele Uniunii, au fost scoase din context. Liderul PD, Emil Boc, parasise deja sedinta pentru a participa la o emisiune televizata. In schimb, unul dintre liderii PD ramasi in sala il acuza pe Tariceanu ca a incalcat decizia Aliantei, tinand partea UDMR. "Punctul de vedere al PD a fost insusit in unanimitate de Alianta, in prezenta premierului Tariceanu. In coalitie insa, in absenta lui Emil Boc, Tariceanu a cerut o stenograma a discursului lui Frunda, sustinand ca presa si PD au scos din context afirmatiile acestuia. De altfel, premierul a fost principalul sustinator al lui Marko Bela si Gyorgy Frunda", acuza vicepresedintele PD Cezar Preda.

Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a confirmat ca decizia privind schimbarea lui Frunda s-a luat prin consens in cadrul Aliantei PNL-PD. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, spune insa ca premierul Tariceanu ar fi pledat si in cadrul acestei sedinte pentru solicitarea unor explicatii de la Gyorgy Frunda si pentru consultarea stenogramei, lucru repetat si in sedinta coalitiei.

Liderul PD, Emil Boc, a remis ieri un comunicat de presa in care a aratat ca PD isi mentine solicitarea fata de UDMR de a arata loialitate fata de Romania sau sa iasa de la guvernare, acuzand Uniunea de "aroganta fata de Romania si cetatenii romani". De altfel, Boc ne-a declarat ca PD va incerca la nivel parlamentar schimbarea lui Frunda din delegatia la APCE.

FRUNDA RAMANE. Raspunsul UDMR la insistentele partenerilor de coalitie ca Gyorgy Frunda sa se prezinte in fata lor cu explicatii referitor la declaratiile sale e unul clar si raspicat: "Frunda nu vine la CNC. Cred ca am clarificat deja pozitiile, opiniile noastre si nu cred ca am avea interesul sa continuam aceste animozitati". Ca atare, considera Marko, din moment ce "noi am ascultat opinia colegilor nostri si ne-am spus si noi opinia", neintelegerile ar trebui sa se opreasca aici si coalitia sa mearga mai departe. Pana cand, in conditiile in care adoptarea statutului minoritatilor, prioritatea majora a UDMR, treneaza la Camera Deputatilor? "Rabdarea noastra se refera la prioritatea momentului si la intrarea Romaniei in UE. Noi nu acceptam orice pozitie si orice opinie, dar in acelasi timp nu acceptam sa riscam intrarea Romaniei in UE. Ne vom repozitiona daca nu reusim sa ducem mai departe programul comun de guvernare", a fost raspunsul UDMR. Cat despre solicitarea lui Boc adresata UDMR de a parasi coalitia, Marko ii aminteste acestuia ca o trecere in opozitie a Uniunii atrage dupa sine trecerea in opozitie a actualei coalitii guvernamentale.

EXPLICATII. De altfel, sensul declaratiilor lui Frunda, a sustinut Marko, a fost foarte bine explicat in intalnirea coalitiei de luni seara, unde a fost analizat atat textul recomandarii facute de Frunda la APCE, cat si afirmatia acestuia referitoare la interesele pe care le reprezinta. "Noi servim interesul Romaniei servindu-ne propriul electorat, propriile doctrine. Inclusiv UDMR serveste interesele Romaniei, cunoscand si servind interesele comunitatii maghiare care nu sunt in contradictie cu interesele majoritatii", a explicat ieri Marko Bela, intr-o noua incercare de a "traduce" declaratiile senatorului Frunda. In plus, conceptul de "stat national" nu mai este tocmai adecvat pentru Romania, considera Marko, avand in vedere ca au fost acordate in ultimul an o serie de drepturi minoritatilor.

PROIECT LEGISLATIV
INITIATIVA. Liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, sustine reglementarea organizarii alegerilor pentru PE
Presedintele PC, Dan Voiculescu, si deputatul conservator Daniela Popa au depus la Senat un proiect de lege privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, care prevede ca la alegeri pot participa pe liste candidati ai partidelor, aliantelor si reprezentanti ai minoritatilor nationale care au grup parlamentar in cel putin una dintre Camere, iar votul ar urma sa fie preferential pe liste. La aceste alegeri mai pot participa si candidati independenti, daca sunt sustinuti de cel putin 1% din cetatenii cu drept de vot. (D. P.)

SOLICITARE PC
Conservatorii au hotarat sa-l cheme pe Gyorgy Frunda in fata grupurilor lor parlamentare pentru a da explicatii referitoare la declaratia care a starnit scandalul. Hotararea a fost luata dupa ce doi reprezentanti ai PC, printre care si vicepresedintele Nicolae Popa, au cerut retragerea lui Frunda de la APCE. Popa a precizat ieri ca senatorului UDMR trebuie sa i se acorde totusi posibilitatea de a face precizari in legatura cu atitudinea sa "pentru ca si pe timpul Inchizitiei invinuitii aveau dreptul sa se apere". Dupa intrevederea cu Frunda, PC va adopta o pozitie oficiala in legatura cu acest subiect. (Dana Piciu)

×