x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ziua moţiunii anti-Dăncilă

Ziua moţiunii anti-Dăncilă

de Gabriela Antoniu    |    20 Dec 2018   •   09:55
Ziua moţiunii anti-Dăncilă

Moţiunea de cenzură intitulată „Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, ruşinea României” va fi fi dezbătută şi votată astăzi plenul reunit al celor două Camere. Deşi Opoziţia mai are nevoie de aproximativ 70 de voturi pentru ca moţiunea să treacă, preşedintele Iohannis este mai optimist decât iniţiatorii înşişi, care vorbeau deunăzi despre un optimism moderat.

„Eu le doresc mult succes şi eu cred că au şanse bune de reuşită. (...) Cred că trebuie să fim constienţi că separarea puterilor în stat nu înseamnă să nu meargă preşedintele la Guvern, fiincă sunt ambii din executiv. Deci nu există aşa ceva – o separare a puterilor între guvern şi preşedinte. Şi Guvernul, şi preşedintele reprezintă latura executivă a puterii statului, dar Parlamentul este puterea legislativă şi în niciun caz nu este treaba preşedintelui să facă program Parlamentului, cum nici invers nu este treaba Parlamentului să facă program preşedintelui ”, a declarat Klaus Iohannis. Şeful statului a mai spus că îşi permite să aibă faţă de o parte şi antipatie faţă de altă parte.

Moţiunea, semnată de 163 de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi Pro România şi independenţi, a fost depusă vineri şi citită luni în plenul reunit al Parlamentului. Guvernul este demis dacă moţiunea ar fi adoptatată cu cel puţin 233 de voturi pentru. Chiar dacă ar convinge UDMR (30 de parlamentari) şi minorităţile (17), iniţiatorii moţiunii tot ar mai trebui să atragă voturi de la PSD-ALDE pentru a putea fi adoptată. Votul este secret, cu bile. 

 

 

 

×
Subiecte în articol: moţiune