Mafia italiană i-ar putea lăsa fără case pe 150 de argeșeni care au plătit apartamente în blocurile afaceristului Nicola Inquieto. Curat în România, fără vreo datorie la stat sau ceva care să dea de bănuit, a fost condamnat în Italia pentru legături mafiote. Decizia nu este definitivă și în timp ce Inquieto speră să scape de pușcărie, proprietarii a 160 de apartamente strigă după ajutor către autoritățile române. Unii au achitat locuințele, alții încă plătesc ratele, dar italienii refuză să ridice sechestru de pe ele pentru că apăreau ca bunuri ale italianului. Mai mult decât atât, le-au cerut oamenilor să explice de unde au avut bani să cumpere.
„Pe Nicola Inquieto depinde în ce toane îl prindeai. Ratele apartamentelor lui ajungeau la 700 sau 800 de euro pe lună, dar mulți aveam sume mai mici și odată pe an sau chiar la 2 ani, dădeam restul banilor. Nu existau contracte la fel pentru că fiecare își negocia. Apartamentele sunt mari, lângă pădure, promitea un parc, dar și piscină pentru locatari. Piscină a făcut, dar la liber pentru toată lumea și oricum nu e cea mai mare problemă acum, ci faptul că suntem disperați și toate autoritățile par surde. Nu ne aude și nu ne vede nimeni că plătim niște case pe care este posibil să le pierdem. Suntem mulți oameni cinstiți acolo, familii cu copii, oameni care muncesc cu contracte de muncă și pot justifica oricând proveniența banilor. De când l-au arestat este dezastru, este mizerie, sunt apartamente care îi aparțineau și la care nu s-a plătit nici întreținerea și riscăm să rămânem fără apă. La un alt bloc nu au făcut branșamente la curent, sunt încă legați la șantier și plătesc facturile împărțind sumele”, povestește unul dintre locatarii din blocurile italianului, construite pe strada Petre Ispirescu, din Pitești. Iar ca el sunt alte zeci de persoane cu aceeași problemă.
Acuzat de legături cu mafia, Inquieto a fost arestat în urmă cu 2 ani, pe când oamenii aveau încheiate la notar niște promisiuni de vânzare. Autoritățile italiene nu au ținut cont de ele și în iunie 2018 au anunțat sechestrul. Contestația românilor a fost respinsă.
Banii din imobiliare ajungeau la capii familiei Zagaria
„În cazul de care ne ocupăm, instanţa a dispus confiscarea a tot ceea ce este sechestrat. Există premisele legale, luând în considerare faptul că este vorba de societăţi care au fost considerate de instanţă ca fiind întreprinderi mafiote, în sensul că inculpatul a fost condamnat pentru a fi participat la clanul Zagaria încă din 1997/1998, desfăşurând şi activitatea principală de antreprenor al clanului. (...) din 2004, anul de sosire în România, Inquieto Nicola, în rolul său de participant, a folosit societatea «Simonic la Napoletana», devenită «Italy Construcţii» şi «Daniela Construcţii», ca instrument de reinvestire a capitalurilor produse ilicit şi instrument de nouă finanţare a clanului, cu întoarcerea capitalurilor la capii familiei Zagaria, şi după arestarea lui Michele Zagaria la data de 07/12/2011. Rezultă că departe de a fi antreprenor «coluziv», calificabil ca un concurent extern, Inquieto Nicola era şi a rămas un participant la clan", a motivat instanța din Napoli.
Replica celor prinși acum victime este că nu știau nimic de activitățile ilegale și de aceea consideră că nu este corect ca ei să plătească pentru că banii lor ajungeau la comiterea de infracțiuni. „Noi de unde să știm că profitul lui finanța mafia? După arestare, au fost făcute două conturi, unul de virat către autoritățile italiene, cele care au pus sechestru, altul către firma în insolvență, cea din România prin lichidator judiciar, iar noi am continuat să plătim către societate, că altfel ne dădea afară”, spun locatarii.
L-am contactat și pe lichidatorul judiciar, care a spus că oamenii se panichează degeaba, că italienii știu că ei își plătesc apartamentele în continuare, dar deciziile oficiale îi contrazic îndemnul la calm. „Am cerut revocarea sechestrului pus de italieni, am fost chiar și la audieri în Italia, dar s-a respins. Există mai multe procese în Italia, avem mai multe contestații pe rol. Sunt 30 de persoane care au achitat locuințele, dar legea din România nu permite să devină proprietari atât timp cât există sechestrul", spune lichidatorul Sergiu Iliș.
Cer sprijinul Avocatului Poporului
Cele 150 de persoane au angajat un avocat și i-au cerut să facă o adresă către autoritățile italiene care în 2018 spuneau că își manifestă disponibilitatea ca sechestrul să fie ridicat pentru cei care își termină de plătit locuințele, dar timpul a dovedit până acum faptul că a fost doar o promisiune. Apartamentele lui Inquieto au fost vândute cu prețuri începând de la 60 de mii de euro, unele încă din stadiul de proiect. De altfel sunt și oameni care nu au mai apucat să se mute pentru că au fost oprite construcțiile. În cazul lor, și plățile au fost sistate.
În primă instanță, Inquieto a fost condamnat la 16 ani de închisoare, a contestat decizia și așteaptă acum, într-o pușcărie din Italia, să fie judecat recursul.