x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 18.000 de copii, născuţi prematur

18.000 de copii, născuţi prematur

de Monica Cosac    |    18 Noi 2019   •   11:47
18.000 de copii, născuţi prematur

La nivel mondial, aproximativ 15 milioane de copii se nasc înainte de termen (înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină), iar acest număr este în creştere, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Complicaţiile survenite în situaţia naşterilor premature reprezintă principala cauza a mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani. În România, La fiecare jumătate de oră, un copil se naşte înainte de termen.

 

Conform Asociaţiei Prematurilor din România, în ţara noastră se nasc înainte de termen aproximativ 18.000 de copii, în condiţiile în care, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, anul trecut, s-au născut, în total, 188.755 de copii.

Printre factorii de risc ce pot duce la o naştere prematură se numără: vârsta femeii de peste 35 de ani, fumatul, consumul de alcool, stresul, utilizarea medicamentelor, regimul alimentar. În mediile defavorizate, un factor important în incidenţa permaturităţii este lipsa controalelor medicale în tipul sarcinii.

La începutul lunii septembrie 2019, Asociaţia Prematurilor a demarat proiectul „Caravana pentru control gravide şi mame aflate în risc”, iar până în prezent, 68 de gravide din comunităţi defavorizate au beneficiat de control al sarcinii şi ecografie de specialitate, în funcţie de gradul de graviditate în care se aflau. Îngrijorător este că un procent de 70% dintre gravidele consultate se aflau la prima ecografie, chiar dacă nu erau la prima sarcină.

 

Estimările specialiştilor arată că aproximativ 75% dintre decesele copiilor cu vârsta sub 5 ani ar putea fi prevenite prin intervenţii moderne şi rentabile. Aparatura necesară include incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina şi funcţiile vitale ale nou-născuţilor prematuri.

 

La 17 noiembrie este marcată, anual, Ziua mondială a prematurităţii.

×