x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pericol: 20 de judeţe, cu mai mulţi pensionari decât angajaţi!

Pericol: 20 de judeţe, cu mai mulţi pensionari decât angajaţi!

de Redacția Jurnalul    |    30 Aug 2024   •   11:45
Pericol: 20 de judeţe, cu mai mulţi pensionari decât angajaţi!

Harta judeţelor după raportul dintre pensionari şi salariaţi. 20 de judeţe au mai mulţi pensionari decât angajaţi. În Teleorman sunt cu aproape 48% mai mulţi pensionari decât salariaţi. În Teleorman sunt circa 83.600 de pensionari la un număr de 56.600 de salariaţi, anunță Ziarul Financiar.

Judeţele din sudul şi estul României (Teleorman, Vaslui, Giurgiu, Botoşani, Mehedinţi etc.) tind să aibă o proporţie mai mare de pensionari în raport cu salariaţii. Judeţele Ilfov, Timiş, Cluj şi Capitala au un număr semnificativ mai mare de salariaţi comparativ cu cel al pensio­narilor. Cheltuielile totale cu pensiile au crescut în ultimii şapte ani de la 63,6 mld. lei în 2018 la o estimare de 131,4 mld. lei în 2024. Subvenţiile de la bugetul de stat pentru pensii au crescut de la 4,7 mld. lei în 2018 la o estimare de 21,5 mld. lei în 2024, ceea ce arată o creştere semnificativă a dependenţei fondului de pensii de bugetul de stat.

Un număr de 20 dintre judeţele din România au mai mulţi pensionari decât angajaţi, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Aşadar, în aproape jumătate dintre judeţele ţării forţa de muncă din companii este depăşită de numărul de pensionari.

Pe primul loc în clasamentul judeţelor cu cel mai mare număr de pensionari raportat la numărul de salariaţi este Teleorman. În acest judeţ erau 83.640 de pensionari la un număr de 56.654 de salariaţi în primul trimestru al acestui an, ceea ce arată că numărul pensionarilor este cu circa 47,6% mai mare decât cel al angajaţilor, un raport ce implică o povară economică considerabilă asupra populaţiei active.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×