x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Accesul la terapii esenţiale, îngreunate de hârţogăraie

Accesul la terapii esenţiale, îngreunate de hârţogăraie

de Monica Cosac    |    03 Iul 2018   •   16:16
Accesul la terapii esenţiale, îngreunate de hârţogăraie
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Anumite protocoale terapeutice, întocmite de Ministerul Sănătăţii, sunt neclare, dau naştere la interpretări şi îngreunează sau chiar împiedică accesul la tratament, atrag atenţia atât medicii, cât şi pacienţii. Practic, tratamentul este condiţionat de anumite analize care nu sunt decontate de stat, iar mulţi pacienţi nu îşi permit să le plătească.

În această situaţie este protocolul terapeutic pentru psoriazis, care se află în dezbatere publică, avertizează medicii.

„S-au introdus unele analize noi, care se fac destul de greu şi la care accesul pacienţilor este destul de dificil. Analize cum ar fi anticorpi de Hepatita B şi C. (...) În afară de Hepatită, se mai cere testul HIV, şi mai multe teste. (...) Aceste protocoale au apărut odată cu introducerea unor medicamente noi, dar ele fac referire şi la unele care sunt în România de 10 ani, pentru psoriazis”, a spus medicul Alin Nicolescu, secretarul general al Societăţii Române de Dermatologie, la o dezbatere pe această temă. Totodată, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lepădatu, avertizează că noul protocol este foarte neclar, dă naştere la multe interpretări şi sunt pacienţi care nu mai primesc terapie deoarece nu-şi permit să plătească toate analizele cerute în protocol, dar nedecontate de stat.

 

×
Subiecte în articol: terapii esenţiale îngreunate