x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alarmant: 1 din 5 români, bolnav cronic

Alarmant: 1 din 5 români, bolnav cronic

de Monica Cosac    |    04 Oct 2019   •   11:00
Alarmant: 1 din 5 români, bolnav cronic

Mai mult de jumătate de milion de români au renunţat la a mai obţine îngrijire medicală, în 2018, deoarece au considerat că nu-şi mai permit acest lucru, relevă Monitorul Social.

 

Potrivit statisticilor Institutului Naţional de Statistică, citate în infografic, anul trecut, aproximativ 560.000 de persoane au avut nevoie de serviciile unui medic specialist, dar au evitat acest lucru, întrucât considerau că nu îşi permit cheltuielile aferente. Dintre acestea, 345.000 au fost femei, iar 213.000 bărbaţi. De asemenea, 296.000 de persoane locuiau în mediul rural, iar 262.000 în mediul urban.

„Această situaţie nu a survenit pentru prima dată anul trecut, decenii de acces limitat la îngrijire medicală de calitate ducând în prezent la o situaţie generală de sănătate care este deficitară: un locuitor al României din cinci are o problemă cronică de sănătate sau o invaliditate”, se arată în Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România.  Mai exact, 19,5% din populaţia aflată în ţară suferă din cauza unei boli cronice sau a unei invalidităţi, o şesime dintre aceştia fiind adulţi tineri sau foarte tineri.

În timp, accesul limitat la îngrijire medicală produce efecte grave asupra sănătăţii individuale, deoarece problemele netratate se cronicizează.

 

 

 

×