Lăsați să se descurce fiecare cum poate la începutul pandemiei, medicii de familie îi reproșează ministrului Nelu Tătaru că n-are timp pentru ei și doleanțele lor nici acum, în valul doi. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a trimis o scrisoare deschisă ministrului Sănătății, în care îi solicită să revină asupra deciziei de a reintroduce cardul de sănătate, a cărui utilizare prelungește timpul de așteptare în cabinete și crește, astfel, riscul de infectare cu noul coronavirus.
Cardul de sănătate, pe care medicii de familie trebuie să-l valideze la fiecare consultație, a fost reintrodus de la 1 octombrie, după ce a fost suspendat în ultimele 6 luni, printr-o decizie a Guvernului, luată în 30 martie. În timpul stării de urgență, pentru a limita interacțiunea în cabinete și pentru a opri răspândirea coronavirusului, medicii au fost autorizați să consulte pacienții la distanță, prin telefon sau videoconferință, să elibereze rețete online, pe e-mail, fără să le valideze cu cardul de sănătate.
Ignorați la luarea deciziilor
„La sfârșitul lunii septembrie, când am aflat din Monitorul Oficial că Guvernul a reintrodus cardul de sănătate pentru consultațiile din cabinet, am trimis o solicitare scrisă către Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a cere să revină asupra deciziei. Știam cu toții ce înseamnă validarea cu cardul în cabinet - sistem informatic care va începe iar să se blocheze, timp prelungit în care pacientul va trebui să stea în cabinet, carduri blocate a căror deblocare durează cel puțin 20 de minute, timp în care pacientul trebuie să rămână în cabinet, pe hol sau afară”, se arată în scrisoarea deschisă a FNPMF.
Atât conducerea CNAS, cât și consilierul pe Sănătate al premierului Ludovic Orban le-au promis doctorilor că în prima ședință de Guvern va fi aprobată o altă OUG, care va modifica iar regulile de validare, astfel încât să nu fie obligatorie folosirea cardului. „Nu ne-au mințit - proiectul de OUG există și l-am și făcut public săptămâna aceasta, înaintea ședinței de Guvern. Am aflat însă că îi lipsesc semnăturile necesare de la toate instituțiile care trebuie să-l avizeze. Una dintre acestea fiind Ministerul Sănătății”, mai spun medicii.
Trimiși de la Ana la Caiafa
Răspunsul scris al CNAS, la solicitarea medicilor din 30 septembrie, vine abia în data de 16 octombrie și este total diferit de cel primit verbal. „Suntem trimiși către Ministerul Sănătății, adică instituția care nu răspunde la adrese scrise nici după 30 de zile și care de obicei ne trimite la CNAS pentru toate aspectele care sunt în sfera de competență a CNAS - concedii medicale, card de sănătate, finanțare a serviciilor din medicina familiei”, precizează reprezentanții FNPMF. Mai mult, medicii se plâng că ministrul Sănătății una declară presei și altceva face în realitate. Ministrul ”declară presei că va discuta cu medicii de familie, dar apoi trimite doar un secretar de stat și un director la videoconferința la care invită pe președinții organizațiilor medicilor de familie”, spun ei.
„Respect pentru Medicina de Familie - poate îl vom avea în alt an, pentru că în acest an cu siguranță instituțiile nu respectă nici medicii și nici cetățenii”, adaugă medicii de familie.
„Telefonic, verbal, atât președintele CNAS, cât și consilierul pe Sănătate al prim-ministrului ne-au asigurat încă de atunci, de la sfârșitul lunii septembrie, că nu va fi reintrodus cardul pentru consultațiile din cabinet”, arată reprezentanții FNPMF.