x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Amenzi MARI pentru spălarea mașinii în fața casei. Ce sancțiuni riscă șoferii

Amenzi MARI pentru spălarea mașinii în fața casei. Ce sancțiuni riscă șoferii

de Redacția Jurnalul    |    07 Aug 2023   •   14:45
Amenzi MARI pentru spălarea mașinii în fața casei. Ce sancțiuni riscă șoferii
Sursa foto: Hepta

Șoferii care își spală mașina în fața casei ar putea fi amendați. Sancțiunile ajung la sume uriașe.

Mulți conducători auto aleg să-și curețe autovehiculul singuri, în fața blocului, mai ales pentru a economisi bani. Însă cei care spală mașina pe domeniul public riscă să  fie amendați. În funcție de zonă sau localitate, sancțiunile pot ajunge la 1.000 de  lei. 

Potrivit OG 43/1997 privind regimul drumurilor, "pe drumurile publice sunt interzise intrarea pe drum a vehiculelor cu noroi pe roți sau pe șenile" și "curățarea sau spălarea vehiculelor de pământ, de materiale sau de alte substanțe".

Este astfel interzisă circulația cu mașini murdare, precum și curățarea acestora pe domeniul public. Acest proces ar trebui să aibă loc "înainte de a pătrunde în drum și numai pe suprafețe special amenajate".

Mașinile și utilajele nespălate, pline de praf și pământ, provenite de la șanteire în cnstrucție, munci agricole, potrivit OG 43/1997, nu au voie să  circule. Însă actul normativ a fost modificat în 2020, stabilind și regulile din localități. 

Totodată, OG 21/2002 prevede că cetățenii trebuie "să respecte măsurile stabilite de lege și de reglementările locale pentru asigurarea igienei publice și curățeniei în localități". 

Consiliile locale stabilesc amenzile

Consiliile locale sunt cele care pot decide cuantumul amenzilor. 

Un exemplu în acest sens este  Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr 120/2010, care a stabilit că "răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi etc.) a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor și teraselor, de la cișmelele imobilelor, precum și a celor rezultate din spălatul mașinilor de orice tip" este interzisă.

Persoanele care spală mașina pe domeniul public în Capitală riscă amenzi între 200 și 500 de lei. În cazul firmelor, sancțiunile pot ajunge la 1.000 de lei.

Un alt exemplu este Hotărârea 191/2009 a Consiliului Local din Cluj-Napoca care a stabilit sancționarea cu amendă a spălării mașinii pe domeniul public, "curățarea sau spălarea autovehiculelor pe spații aparținând domeniului public sau privat al statului (trotuare, alei, platforme situate în fața garajelor, parcări, carosabil, curți interioare ale imobilelor de locuit, zone de agrement, cursuri de apă, lacuri etc.)" poate fi amendată cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei, potrivit avocatnet.ro.

×
Subiecte în articol: amenzi domeniu public soferi spalare masina