x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Apa din Alexandria are de trei ori mai mult amoniu decât ar fi normal

Apa din Alexandria are de trei ori mai mult amoniu decât ar fi normal

07 Feb 2019   •   08:33
Apa din Alexandria are de trei ori mai mult amoniu decât ar fi normal
Sursa foto: Elenathewise/Getty Images/iStockphoto

Apa furnizată în Alexandria are o cantitate de amoniu peste limitele admise, cele mai recente analize efectuate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman arătând valori ale acestei substanţe de aproape trei ori mai mari decât normalul. Potrivit celor mai recente buletine de analiză, apa conţine cantităţi de amoniu de 1,41 mg/l, normalul fiind de 0,5 mg/l. 

„Depăşirea indicatorilor de calitate faţă de limita maximă admisă nu produce efecte directe asupra consumatorilor”, susţine directorul Apa Serv Alexandria, Ciprian Gurban. Totuşi, prezenţa amoniului poate favoriza dezvoltarea nitriţilor, care au efecte directe asupra populaţiei. În plus, amoniul produce modificări de gust şi de miros ale apei. 

Copiii, femeile însărcinate, adulții cu aciditate stomacală redusă și oamenii cu deficit de enzime care să schimbe methemoglobina înapoi în hemoglobină sunt sensibili la methemoglobinemia indusă de nitriţi. Methemoglobinemia severă poate duce la leziuni ale creierului şi chiar la moarte.

„Menţionăm că la auditul efectuat de DSP Teleorman din ultimii ani, apa nu a depăşit de 10 ori nivelul de amoniu şi nu există de-a lungul a 5 ani nicio analiză care să releve prezenţa de Ecoli şi Enterococi în apa care ar fi constituit un real pericol pentru sănătate. Sănătatea cetăţenilor din Alexandria nu a fost pusă niciodată în pericol, întrucât amoniul nu a fost tratat prin hiperclorinare care ar fi produs THM ( trihalometan) substanţe cu efect cancerigen”, a declarat directorul DSP Teleorman, Mioara Comana. 

Primar: „Nu a murit nimeni din cauza apei”

Potrivit primarului municipiului Alexandria, Victor Drăguşin, calitatea apei de la robinet este aceeaşi de aproape 60 de ani. „Calitatea apei este aceeaşi încă din anii 1960, atunci când a fost înfiinţată reţeaua de distribuţie apă potabilă în municipiu. Transmit cetăţenilor din municipiul Alexandria să nu fie speriaţi şi să consume apă cu încredere, pentru că nu a murit nimeni în zeci de ani de zile din cauza apei potabile din Alexandria”, afirmă Drăguşin. Problema apei potabile în Alexandria şi în Teleorman nu constă doar în prezenţa substanţelor peste limita admisă. Întreaga reţea de alimentare cu apă este uzată, iar pentru reînnoirea sa nu există fonduri. Din acest motiv, oamenii nu mai folosesc apa de la robinet decât pentru igiena personală. 

 

 

 

×