În prezent, în România, există peste 14.000 de persoane infectate cu virusul HIV, iar specialiştii atrag atenţia că foarte mulţi oameni află întâmplător că sunt purtătorii acestui virus. “Eşti negatHIV? Testează-te şi fii sigur!” este o campanie de informare lansată, ieri, cu această ocazie fiind lansat şi un dispozititiv de autotestare HIV/SIDA, care poate fi făcut de oricine, fără să meargă la medic.
“Testarea precoce sau atunci când există risc prezintă numeroase avantaje atât pentru pacienţi, care pot beneficia de servicii de sănătate eficiente cât mai rapid, cât şi pentru sistemul de sănătate. Un diagnostic timpuriu poate duce la situaţia în care pacientul are încărcătură virală nedetectabilă şi nu transmite virusul către cei dragi”, afirmă dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului “Matei Balş”.
Deşi prevenţia şi depistarea precoce sunt principalele arme în combaterea infecţiei cu HIV, în România există în continuare numeroase obstacole în desfăşurarea eficientă a acestora, de la nivelul redus de conştientizare, la preconcepţiile despre aceasta, potrivit reprezentanţilor pacienţilor.
Autotestul HIV/SIDA a ajuns, pentru prima dată, pe piaţa din România - a patra ţară din Europa care poate oferi pacienţilor posibilitate de a afla singuri dacă sunt sau nu purtătorii acestui virus.
Este un test pe bază de mostră de sânge luată din vârful degetului (asemănător cu testul de glicemie), şi poate fi administrat de orice persoană, nefiind necesară o educaţie medicală. Este disponibil în farmacii şi se poate elibera fără reţetă, iar în 15 minute se poate citi rezultatul. În cazul unei suspiciuni de infectare cu virusul HIV, specialiştii recomandă efectuarea unui alt autotest după trei luni şi, în cazul unui rezultat pozitiv, neapărat vizită la medic.
“Posibilitatea de a cumpăra un test direct din farmacie va oferi o şansă în plus celor care, din cauza temerii de a fi stigmatizaţi social, nu doresc să se adreseze serviciilor de sănătate publică sau laboratoarelor private”, precizează Iulian Petre, directorul Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).
Potrivit ultimelor date centralizate de Comisia Naţională de Luptă Anti-SIDA de la Institutul “Matei Balş”, peste 14.600 de pacienţi cu HIV/SIDA sunt înregistraţi în România, aproape jumătate dintre aceştia cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani. Din numărul total de pacienţi, peste 700 de cazuri au fost depistate pe parcursul anului 2016, în timp ce alte 300 au fost diagnosticate numai în intervalul ianuarie - iunie 2017.
Medicii atrag atenţia că este nevoie de informare, deoarece există o tendinţă de “banalizare” a infecţiei cu HIV, care duce la scăderea interesului pentru prevenţie.