Asociația Autism Voice organizează, pe 13 noiembrie, cea de-a cincea ediţie a Balului Bucuriei – primul eveniment online de acest gen, dedicat copiilor cu tulburări de spectru autist. Cu această ocazie, se lansează şi „Tot ceea ce străluceşte”, un proiect editorial special.
Prin intermediul transmisiunilor live, de la ora 19.00, doritorii pot urmări programul Balului, din care nu lipsesc nume sonore. Va fi lansată şi cartea „Tot ceea ce străluceşte”, semnată de Nicoleta Mariana Orlea, coordonator de fundraising în cadrul asociaţiei şi mamă de copil cu autism.
Concert şi piesă de teatru
„Tot ceea ce străluceşte” este un proiect editorial dedicat conştientizării și acceptării autismului, sub forma unui volum cu 20 de povești ilustrate, arată autoarea, pe pagina ei de Facebook. „Cartea este un testimonial despre ce înseamnă să trăieşti cu autism, cine pot fi cei afectaţi, speranţa pe care o aduce terapia şi multe altele. (...) Este «de ce»-ul integrării copiilor în societate, un «de ce» colectiv şi nu o poveste singulară”.
Fragmente din întâmplările inspirate din viaţa reală vor fi citite la Bal de actorul Marius Manole. Acesta se va afla pe o scenă a Teatrului Naţional, iar lectura va fi transmisă online. Tot online va putea fi urmărit şi concertul live al cântăreţei Feli, iar trupa Avangardia va interpreta, în avanpremieră, o micropiesă de teatru.
Sprijin pentru nevoiaşi
„Distanțarea fizică nu trebuie să presupună și distanțare sufletească sau de micile plăceri ale vieții”, spun organizatorii. Balul caritabil este menit să îi facă pe participanţi să se detaşeze de temerile şi obstacolele zilnice, dar şi să strângă fonduri pentru cei care nu au mijloacele necesare, ca să-şi ducă micuţii la terapie.
Accesul la spectacolul online şi la carte, sub formă de e-book, se poate face în urma achiziţionării unui bilet de pe pagina web a asociaţiei. „Toate fondurile strânse în cadrul acestui eveniment vor fi direcționate în exclusivitate programelor sociale gratuite, locale și naționale, ale asociației, prin intermediul cărora copiii cu autism și familiile acestora primesc șansa la o viață mai bună”, spun organizatorii. Aceste programe includ evaluare şi diagnosticare gratuită, terapie şi consultanţă pentru familiile din medii dezavantajate, training gratuit în terapie la domiciliu.
Din 2008, Autism Voice oferă programe de recuperare şi de integrare a micuţilor cu tulburări de spectru autist.
1 din 59 de copii e diagnosticat, în prezent, cu autism.