x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bani de la stat pentru bunicii sau rudele care cresc copiii cu părinți plecați peste hotare

Bani de la stat pentru bunicii sau rudele care cresc copiii cu părinți plecați peste hotare

de Monica Cosac    |    28 Iun 2023   •   06:00
Bani de la stat pentru bunicii sau rudele care cresc copiii cu părinți plecați peste hotare

Sprijin financiar lunar pentru rudele care au în grijă copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, reducerea TVA până la 5% la produsele destinate sugarilor și limitarea posibilității angajatorilor de a concedia un părinte care are în grijă un copil în vârstă de până la 3 ani – sunt câteva dintre măsurile propuse de Ministerul Familiei, într-un proiect de ordonanță de urgență care a fost pus recent în dezbatere publică pe site-ul instituției. 

Inițiat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), proiectul de OUG vizează mai multe modificări la Codul Fiscal și Codul Muncii care au ca scop stimularea natalității, susținerea familiei și protejarea drepturilor și intereselor copiilor.

Circa 480 de lei, indemnizație lunară de sprijin 

Una dintre măsurile propuse, care vizează modificarea Codului Fiscal, prevede ca persoana sau familia desemnată să se ocupe de întreținerea unui copil pe perioada absenței din țară a părinților să  beneficieze de o alocație lunară de sprijin, în cuantum de 0,8 din Indicatorul Social de Referință (ISR). 

Acum, acest drept este acordat doar familiilor sau persoanelor care au primit un copil în plasament sau tutelă, iar modificarea adusă se referă în mod direct la situațiile în care părinții muncesc în afara țării și copilul/copiii sunt lăsați de aceștia în grija altor persoane sau familii. 

Anul acesta valoarea ISR este de 598 de lei, astfel că sprijinul financiar lunar acordat după adoptarea Ordonanței va fi de 478,4 lei (0,8 ISR).

„În prezent, Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului (..) prevede o serie de beneficii de natură financiară doar pentru familiile/persoanele care asigură creșterea și îngrijirea unui copil față de care a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv indemnizația de plasament. Prin introducerea măsurii vizate de prezentul proiect de act normativ se asigură o abordare similară și față de familiile/persoanele desemnate, de părinții plecați la muncă în străinătate, pentru a avea grijă de copiii lor pe durata absenței din țară. Se asigură astfel o abordare similară și nediscriminatorie față de toți copiii care din diferite motive nu sunt îngrijiți de propriii părinți, principalul avantaj al măsurii propuse fiind acela că va stimula rămânerea copiilor în familia extinsă/lărgită fără ca acest lucru să implice instituirea unei măsuri de protecție specială, care să îi transforme în beneficiari ai sistemului public de îngrijire”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Peste 50.000 de copii au cel puțin un părinte în străinătate

Pentru un copil, creșterea și îngrijirea în propria familie este de departe cea mai bună soluție, iar datele colectate la nivel național arată că majoritatea acestor copii sunt lăsați în grija rudelor de către părinții plecați la muncă, de obicei pe perioade nedeterminate.

„În majoritatea cazurilor acești copii rămân în grija unor rude, în mod tradițional bunicii, ale căror posibilități obiective de creștere și îngrijire sunt necorespunzătoare, din cauza dificultăților generale cu care se confruntă aceștia”, iar dacă nici părinții nu se descurcă prea bine cu banii, efortul financiar pe care trebuie să îl suporte rudele care cresc copiii poate deveni extrem de mare.

Potrivit datelor Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), în decembrie 2022, peste 51.700 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate, iar dintre aceştia peste 49.800 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie.

La finalul anului trecut, peste 20.800 de copii aveau ambii părinți sau părintele unic susținător plecați la muncă în străinătate. Dintre aceștia, peste 19.000 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, restul fiind plasaţi la un asistent maternal, centre de plasament sau alte familii ori persoane.

 

TVA de 5% la scutece și alimente pentru bebeluși

 

O altă măsură prevăzută în proiectul de ordonanță constă în reducerea cotei de TVA aplicate la anumite bunuri. Concret, documentul prevede extinderea categoriei bunurilor care beneficiază de o cotă de TVA de 5%, incluzând și unele bunuri destinate sugarilor.

Această reducere ar urma să se aplice și „pentru livrarea de alimente, îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte pentru sugari, precum și pentru produsele de igienă de tip scutece pentru copii”. 

De această măsură vor beneficia familiile cu copii foarte mici și care se confruntă cu dificultăți financiare. „Aceste familii, de cele mai multe ori cu 2 sau mai mulți copii, trăiesc preponderent în mediul rural, dispun de venituri foarte reduse, rezultate fie din prestarea cu caracter ocazional a unor munci de către părinți, fie din prestațiile sociale acordate de la bugetul de stat. Aceste venituri sunt însă insuficiente pentru cheltuielile minime necesare unei familii”, spun reprezentanții Ministerului Familiei, amintind că, potrivit unui raport lansat în 2022, de World Vision, 52% dintre familiile din rural au cumpărat anul trecut alimente mai ieftine, iar 48% dintre acestea au cumpărat aceleași alimente, dar în cantități mai mici. 

Fără concedieri pentru cei cu copii mici

Totodată, Ministerul Familiei vrea să modifice două dintre prevederile actuale ale Codului Muncii. Astfel, concedierea nu va mai putea fi dispusă în cazul salariatului care are în îngrijire copii cu vârsta de până la 3 ani (respectiv 7 ani, pentru copilul cu dizabilități), cu excepția concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, dar și a situației în care persoana vizată de concediere refuză în scris ocuparea unui post similar oferit de angajator, cu menținerea drepturilor salariale și condițiilor de muncă.

Iar pentru situații neprevăzute (ca, de exemplu, închiderea unităților de învățământ ca urmare a unor greve ale cadrelor didactice, a unor calamități naturale) „propunem ca salariatul care are în îngrijire copii cu vârsta de până la 3 ani, respectiv 7 ani pentru copilul cu dizabilități, să beneficieze, la cerere, de adaptarea programului de lucru prin utilizarea formelor de muncă la distanță 1 zi /săptămână, respectiv 2 zile /săptămână în cazul familiilor monoparentale”, dacă este posibilă această formă de muncă la distanță, precizează reprezentanții Ministerului Familiei.
Pe perioada vacanțelor școlare, de o zi pe săptămână de muncă la distanță ar urma să beneficieze și salariații care au în grijă copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 12 ani (sau 14 ani în cazul copiilor cu dizabilități). 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×