Guvernul a lansat, ieri, un apel de proiecte pentru minerii din Valea Jiului care au rămas fără locuri de muncă. Este un proiect-pilot, finanțabil prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), astfel încât să încurajeze dezvoltarea zonei defavorizate prin crearea cadrului necesar integrării în muncă a șomerilor din zonele miniere. Dacă rezultatele vor fi bune, aceeași schemă s-ar putea aplica și pentru celelalte șapte zone defavorizate din țară. Minerii ar putea fi reprofilați, prin cursuri de specializare, pentru a lucra mai ales în turism și construcții.
Apelul de proiecte lansat ieri are valoarea totală de două milioane de euro și presupune cursuri de calificare pentru reintegrarea pe piața muncii a şomerilor din Valea Jiului. Principala condiție impusă pentru finanțarea acestor proiecte din bani europeni este ca cel puțin 30% dintre cursanți să fie încadrați ulterior în muncă. Astfel, se are în vedere mai ales investiția în dezvoltarea zonei, iar ministerul a venit și cu unele idei practice, precum reprofilarea minerilor pentru a lucra în turism sau în construcții, două domenii care sunt vizate și pentru celelalte axe de finanțare prevăzute pentru aceeași regiune defavorizată. „Este un apel de proiecte pilot. (...) Prima regiune care va beneficia de program va fi Valea Jiului, unde vorbim de 1.560 de şomeri. Celelalte regiuni sunt în discuţie, gândim apelul de proiecte pentru acestea. E bine să avem această testare pilot în primă fază”, declarat Marcel Boloş în cadrul unei conferinţe de presă.
Mai multe măsuri de sprijin
Acest tip de finanțare combină mai multe strategii care au avut succes în ultimii ani, astfel încât să încurajeze depunerea de proiecte integrate, pentru dezvoltarea zonei în care sunt făcute cursurile de calificare, dar și sprijin suplimentar din partea MFE, pentru implementare și sustenabilitate. Astfel, pentru a-ncuraja integrarea în câmpul muncii a cel puţin 30% dintre cursanți, se va acorda și o primă de integrare, în valoare de 2.250 de lei pe lună, timp de un an, incluzând un pachet special pentru fiecare meserie (echipament de protecție, truse de scule, etc.). Cei care pot depune aceste proiecte sunt Camerele de Comerţ şi Industrie, organizaţiile patronale, organizaţiile sindicale, asociaţiile şi fundaţiile, furnizorii acreditaţi de servicii specializate și furnizorii autorizaţi de cursuri de formare profesională şi universităţile, dar numai respectând condițiile impuse de MFE, adică posibilitatea reală de anagajare a cursanților, care se va putea face doar prin proiecte integrate, de dezvoltare zonală.