Beneficiile consumului de turmeric. La ce se folosește
Se mai numește și curcuma și face parte din familia ghimbirului. Planta are flori, alei cărei rădăcini sunt asemănătoare cu ghimbirul dar au culoare gălbui-portocalie.
Provine din Asia de Sud-Est, unde este folosit și pentru condimentarea preparatelor culinare. În bucătăria indiană este utilizat pentru a oferi alimentelor culoare și aromă. Se adaugă în supe, orez, pui dar și la gătirea legumelor și ouălor.
Mai este folosit și în medicina ayurvedică și alte sisteme medicale indiene și chinezșeti sub formă de pudră, capsule, pastă. În India este utilizat la tratarea afecțiunilor pielii, respiratorii, articulații și sistemul digestiv, potrivit National Center for Complementary and Integrative Health, citat de medicool.ro.
Este bogat în fitonutrienți și protejează organismul de soare și poluare, ajută la digestie, îmbunătțește funcția cerebrală, ameliorează durerile articulare, îmbunătățește sănătatea inimii, combate depresia.
De asemenea, are proprietăți anticancerigene întrucât oprește proliferarea celulelor canceroase și previne formarea de tumori.
Însă consumul de turmeric în cantități mari provoacă diaree, dureri de cap, vărsături, arsuri la stomac dar încetinește și coagularea sângelui.