Pentru a evita internarea a cât mai multor bolnavi confirmați cu COVID-19, cei cu forme ușoare sau medii vor primi un antiviral de la farmaciile spitalelor pentru a se trata acasă. Guvernul a aprobat luni seară, prin ordonanţă de urgenţă, posibilitatea administrării în regim ambulatoriu a medicamentului Favipiravir, un tratament care trebuie făcut în primele șapte zile de boală, dar care până acum a putut fi administrat pacienților doar în cadrul spitalelor.
Foarte mulți dintre românii care se infectează cu virusul SARS-CoV-2 ratează cea mai importantă etapă a tratamentului pentru boala COVID. Este vorba despre administrarea unui medicament antiviral, care ar putea să împiedice virusul să se multiplice și să se răspândească în organism, dar care ar trebui luat în primele zile după apariția simptomelor.
Deși guvernanții au promis de câteva luni că antiviralul Favipiravir va fi disponibil în farmacii, astfel încât să poată fi eliberat pacienților pe bază de prescripție de la specialist sau medicul de familie, până acum medicamentul a fost dat doar pacienților internați în spitale și, de multe ori inutil, având în vedere că cei mai mulți bolnavi de COVID ajung la spital abia în faza a doua a bolii, cu hiperreacție inflamatorie și afectare pulmonară severă.
Documentul aprobat de Guvern prevede că medicamentele din protocolul de tratament al bolilor infecto-contagioase, printre care se numără și COVID-19, „pot fi eliberate în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis/oficina cu circuit închis, la recomandarea medicului specialist din cadrul unității sanitare cu paturi”. „Vorbim aici în principal despre posibilitatea eliberării medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare”, a precizat Cseke Attila ministrul interimar al Sănătăţii, la finalul şedinţei de Guvern de luni.
Practic, acest lucru le va permite bolnavilor cu forme ușoare și medii de COVID, care nu au nevoie de spitalizare, să primească tratamentul antiviral pentru a se trata la domiciliu.
Conform Protocolului Național de tratament al bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2, medicamentul Favipiravir este recomandat a fi administrat în formele ușoare și medii de infecție cu noul coronavirus în prima săptămână de boală.
Medicamentul nu este pe lista de compensate
Ministrul Cseke Attila a explicat că medicamentul menţionat nu este pe lista de compensate în România și, prin urmare, „nu poate fi acordat pe gratis în sistemul farmaciilor”, așa cum promiseseră autoritățile în această vară.
Potrivit Ministerului Sănătății, pentru acest medicament, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a făcut o evaluare în baza căreia a emis o autorizaţie pentru nevoi speciale valabilă în România și în baza căreia se permite administrarea în unitățile sanitare, sub supraveghere medicală, având o utilizare restrictivă. În India, țara de proveniență, Favipiravir are un aviz temporar pentru fabricaţie şi comercializare obținut în urma unui proces de evaluare accelerată și condiționată de multiple cerințe și care nu poate fi asimilată cu o autorizație de punere pe piață emisă în acord cu legislația europeană în vigoare, au explicat reprezentanții MS.
„La prezentarea în unitatea sanitară cu paturi, în spital, medicul specialist, medicul de boli infecţioase, are două posibilităţi: evaluează dacă pacientul trebuie să rămână în spital şi să primească medicamentele asigurate în tratamentul spitalicesc pe diverse forme, în funcţie de stadiul pacientului ori, dacă constată că acest pacient are forme uşoare – pentru că acest medicament (...) poate fi folosit numai pentru bolnavii COVID cu forme uşoare –, şi consideră că tratamentul poate continua în afara spitalului, în sensul în care pacientul poate părăsi spitalul, atunci poate prescrie şi se poate livra din farmacia cu circuit închis a spitalului acest medicament şi pacientul, în acest caz, pleacă acasă şi urmează tratamentul la domiciliu, ceea ce înseamnă, din acest punct de vedere, o degrevare a sistemului spitalicesc”, a mai precizat Cseke Attila.
Risc de afectare hepatică
Într-o comunicare către profesioniștii din domeniul sănătății, Agenția Națională a Medicamentului arată care sunt riscurile utilizării acestui medicament: teratogenicitate (n.r. – risc de malformații fetale) și afectare hepatică.
„Deoarece Favipiravir prezintă risc de teratogenicitate, medicii prescriptori vor atenționa pacienții cu privire la acest risc”, se arată în documentul postat pe site-ul anm.ro, unde se subliniază că acest medicament „nu se va administra femeilor de vârsta fertilă și care nu utilizează metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului și cel puțin 7 zile după oprirea acestuia” și nici femeilor care alăptează.
Totodată, antiviralul prezintă risc de creștere a enzimelor hepatice și de afectare hepatică/apariție a leziunilor hepatice induse medicamentos, precum și risc de hiperuricemie. Prin urmare, „Favipiravir este contraindicat în insuficiență hepatică sau renală severă” și se recomandă precauţie în cazul pacienţilor cu valori crescute ale transaminazelor și/sau ale acidului uric, sau cu antecedente de gută.
România cere ajutorul UE, în criza medicală
Ieri, în ziua în care a fost înregistrat un nou record de infectări cu coronavirus, iar spitalele au rămas fără niciun pat ATI COVID, România a activat Mecanismul de Protecţie Civilă pentru a face față crizei COVID. Prin Hotărârea 78/05.10.2021 privind solicitarea de asistență internațională pentru asigurarea produselor de strictă necesitate în tratarea pacienților cu forme severe și critice de COVID-19, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat solicitarea de asistenţă internaţională pentru achiziţionarea a 12.700 flacoane de 400 mg de Tocilizumabum, medicament folosit tratarea pacienţilor cu forme severe şi critice de COVID-19, precum și pentru concentratoare de oxigen.
„Pe baza ofertelor primite, Ministerul Sănătății va întreprinde demersurile necesare pentru încheierea contractelor și achiziționarea în cel mai scurt timp posibil a cantităților necesare de Tocilizumabum. Concentratoarele oferite în cadrul mecanismului vor fi preluate de Departamentul pentru Situații de Urgență în vederea distribuirii către unitățile sanitare unde este identificată nevoia”, se arată în Hotărârea CNSU.