x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Campanie de donare de sânge, în București, de vineri până duminică

Campanie de donare de sânge, în București, de vineri până duminică

31 Aug 2018   •   08:55
Campanie de donare de sânge, în București, de vineri până duminică

Cea de-a şaptea ediţie a campaniei "Dăruieşte timp un pic altfel, donează sânge!" începe vineri în Capitală şi se încheie duminică. 

Potrivit organizatorilor, recoltarea de sânge este realizată de personalul specializat al Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, în condiţii de siguranţă, folosind instrumente de unică folosinţă. 

Persoanele care doresc să doneze sânge pentru pacienţii din spitale sunt aşteptate la intrarea principală din centrul comercial Sun Plaza, în perioada 31 august - 2 septembrie, între orele 9,00 şi 13,00. 

"La fiecare donare se recoltează 450 ml de sânge, din care se obţin produse sanguine care vor fi folosite pentru salvarea a până la trei vieţi omeneşti", arată iniţiatorii campaniei. 

Donatorii vor trebui să aibă cartea de identitate şi micul dejun consumat (un sandwich cu carne slabă, legume şi fructe consistente). 

De asemenea, este important să nu fumeze înainte şi după donare, timp de o oră. 

Condiţiile minime pentru donare sunt: vârsta între 18 şi 60 de ani, greutatea cuprinsă între 50 şi 100 kg (femeile), 60 şi 110 kg (bărbaţii), să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fi suferit de hepatită - de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii, pentru femei - să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în cea menstruală (trebuie să treacă minim 5 zile de la ultima zi a menstruaţiei). 

Înainte de donare va fi completat un formular şi apoi donatorii vor beneficia de un consult medical rapid (anamneză, tensiune, greutate, determinarea grupei sanguine, a RH-ului şi hemoglobinei etc.), în urma căruia medicii vor decide dacă aceştia sunt apţi pentru donare. 

În ediţia precedentă a campaniei "Dăruieşte timp un pic altfel, donează sânge!", din luna mai, 234 de persoane au răspuns apelului. Dintre acestea, 175 au fost declarate apte pentru donare. Astfel, s-au recoltat 78,75 de litri de sânge, cantitate care a ajutat la salvarea a 437 de pacienţi internaţi în spitalele din Capitală. 

În cadrul acestor campanii, donarea de sânge este benevolă (nu se oferă bonuri de masă şi adeverinţe), precizează organizatorii campaniei. 

Campania este organizată de Sun Plaza şi de Asociaţia React, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti (CTS Bucureşti) şi Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria. AGERPRES

×
Subiecte în articol: donare de sange