Numărul persoanelor diagnosticate cu cancer de piele este în creştere la nivel european. Conform datelor statistice, incidența cancerelor de piele în Romania este în scădere, însă specialiştii atrag atenţia că este doar o consecinţă a unui viciu de raportare a acestui tip de cancer în ţara noastră
„Nu este menţionat în codurile de boală, nu se face o diferenţă între melanom şi alte cancere de piele, deci avem codificare greşită”, a explicat, ieri, medicul dermatolog Mihaela Leventer, precizând că, în general, carcinomul cutanat - cea mai frecventă forma de cancer de piele întâlnită la pacienţii români – se dezvoltă la vedere şi, dacă este depistat la timp, iar tumora este scoasă intregral, „cu toate rădăcinile”, cancerul poate fi vindecat.
Carcinomul cutanat este cancerul „vârstei a III-a” şi afectează în mod special persoanele care au desfăşurat activităţi în aer liber pe o durată mare de timp fără a folosi protecţie solară potrivită. Practic, cele mai expuse la acest tip de cancer sunt persoanele din mediul rural, care lucrează în agricultură, precum şi angajaţii din construcţii care stau mult în soare.
Din păcate, pacientul român încă mai crede că „pielea nu produce cancer” şi că „nu e bine să te atingi de aluniţe”, potrivit specialiştilor din cadrul Centrului Dr. Leventer din Bucureşti. Foarte mulţi ignoră evoluţia unei leziuni cutanate şi pentru că „nu doare”, astfel că ajung la doctor cu forme avansate de cancer de piele.