x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cârnații de Pleșcoi, făcuți din carne adusă din Grecia sau Portugalia. De ce am ajuns aici?

Cârnații de Pleșcoi, făcuți din carne adusă din Grecia sau Portugalia. De ce am ajuns aici?

de Redacția Jurnalul    |    28 Oct 2024   •   23:15
Cârnații de Pleșcoi, făcuți din carne adusă din Grecia sau Portugalia. De ce am ajuns aici?

Cârnaţii de Pleşcoi au ajuns să fie preparați cu carne de oaie adusă din Grecia sau Portugalia. Prezența pestei în țara noasră i-a determinat pe producători să importe carne de oaie din străinătate. Nici alte preparate românești nu mai repectă reţetele tradiţionale.

Într-o fabrică din Buzău se fac produse tradiţionale din carne de oaie. Proprietarul are atestat pentru cârnații de Pleșcoi. Un kilogram de cârnaţi de Pleşcoi costă circa 50 de lei. Preţul a crescut cu 25% în ultimul an. "Materia primă, oaia, deja a crescut, deja e 24 de lei kilogramul de oaie în carcasă, dar încercăm și noi să mărim prețurile nu foarte mult, pentru că clientul final simte și nu mai cumpără", spune Constantin Frusinoiu, producător cârnați de Pleșcoi.

Sute de mii de animale sunt sacrificate

Constantin Frusinoiu vinde şi pastramă de oaie, cu 400 de lei bucata. Materia primă nu mai este cumpărată de pe piaţa locală, fiind importaă.  România a adus din alte ţări 1.700 de tone de carne de oaie în 2023. 

"E din ce în ce mai greu. În loc să luăm oi de la noi din zonă și de la noi din țară suntem nevoiți să luăm oaie de Spania, de Grecia, de Portugalia", precizează Constantin Frusinoiu, producător cârnați de Pleșcoi.

"Cumpărătorii sunt conștienți că unele preparate pot fi produse cu carne din import, dar asta nu îi împiedică să le cumpere. Fiecare își alege produsele după propriile criterii, unii gustă înainte, alții merg pe încredere", spune Cosmin Florea, director DADR Buzău.

Criza cărnii de oaie autohtonă este provocată de pesta micilor rumegătoare. Boala afectează oile şi caprele, şi a dus la sacrificarea a sute de mii de de animale, în special în județele Tulcea, Constanța și Timiș, transmite observatornews.ro.

×