x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Barieră către lac pentru îmbogățiții de la Snagov

Barieră către lac pentru îmbogățiții de la Snagov

de Diana Scarlat    |    07 Dec 2016   •   08:54
Barieră către lac pentru îmbogățiții de la Snagov

Constantin Turmac, cel care se luptă de șapte ani cu șmecherii deținători de terenuri și vile pe malul lacului Snagov, le face un cadou trist celor care au încercat până acum să sfideze regulile de mediu: cere extinderea Ariei Naturale Protejate Snagov, de la 100 de hectare, la 2.080 de hectare. Asta ar însemna că își pot lua adio de la schijeturi și bărci cu motoare puternice șmecherii și beizadelele. Documentele depuse de custode la Ministerul Mediului sunt foarte bine fundamentate științific și, practic, cererea nu ar putea fi respinsă decât dacă nu se vrea protejarea unei zone valoroase, în favoarea celor care dețin vile pe malul lacului Snagov.

 

Isprăvile beizadelelor pe Lacul Snagov au fost adesea subiecte de știri, dar pe acest lac au murit și oameni, din cauza nerespectării regulilor de navigare. Războiul pe care custodele Constantin Turmac îl duce, de șapte ani, atât cu șmecherii de la Snagov, cât și cu autoritățile care ar trebui să interzică anumite activități de agrement în aria protejată, are la bază chiar intervenția Ministerului Mediului, a Autorității Navale Române și a regiei Apele Române în favoarea proprietarilor și nu a ariei protejate. Dacă până acum, aria protejată se întindea pe 100 de hectare, extinderea la 2.800 de hectare va duce, conform prevederilor legale, la interzicerea activităților nocive pentru mediul în conjurător în toată zona Snagov. „Ministerul Mediului are obligația să instituie conservarea acestei zone și deja a întârziat unsprezece luni cu aplicarea prevederilor legale. Documentarea pe care am depus-o acum este perfect argumentată și susținută din punct de vedere științific. Aici se mai poate pune o întrebare, în legătură cu dispariția unui document din 1952, în baza căruia toată pădurea Snagov era declarată monument al naturii. Cine și-a permis să ascundă acest document, imediat după 1990, astfel încât să poată fi retrocedate suprafețe mari din pădure?”, spune custodele Constantin Turmac.

 

Construcții ilegale nesancționate

Zona Snagov a fost vânată imediat după schimbarea regimului comunist, astfel încât foarte mulți politicieni și oameni de afaceri cu banii statului și-au ridicat vile pe malul lacului. Multe dintre construcțiile de pe Lacul Snagov și din pădurea Snagov sfidează legea, având suprafețe mai mari de 200 de metri pătrați, în aria protejată, însă nu s-a luat nicio măsură împotriva celor care au construit. Mai mult, pe malul lacului a făcut fiecare proprietar ce a vrut: unii au adus pământ pentru a-și mări suprafața de teren și chiar au betonat malurile, alții și-au adus apa în curte, pentru a-și ancora bărcile pe proprietate. De asemenea, mulți și-au extins gardurile până la oglinda apei, deși legea prevede obligativitatea lăsării unei porțiuni de acces, la mal. Printre cei care şi-au construit case pe malul lacului Snagov sunt oameni de afaceri, politicieni, vedete, sindicalişti, magistraţi și chiar jurnaliști. Lista numelor este foarte lungă, dar cei mai cunoscuți sunt Adriean Videanu, Remus Truică, Dinu Patriciu, Irinel Columbeanu, Gelu Tofan sau Teodor Meleşcanu.

 

Afaceri cu statul român

„Pe domeniul lui Remus Truică este și rezervație naturală și zonă științifică. Mai mult, din documentele în posesia cărora am intrat reiese că acolo sunt 960 de hectare lipsă, nu doar 47. Toți transpartinicii au deja terenuri la Snagov și fac petreceri împreună, chiar dacă par certați și să nu uităm că statul a cedat 167 de vile din patrimoniul RAAPPS în zona Snagov. În schimb, de câte ori încerc să chem autoritățile în ajutor, Garda de Mediu mă intimidează tot pe mine, iar poliția m-a amendat de mai multe ori, când am sunat la 112, să semnalez neregulile. Chiar și atunci când a făcut plângere penală Jandarmeria, s-a mușamalizat cazul, cu o amendă foarte mică, pentru a nu fi deranjate beizadelele cu schijeturi”, mai spune Turmac. Custodele acuză și Autoritatea Navală Română, pentru că permite activități de agrement în aria protejată, deși sunt interzise din 2005. De asemenea, Autoritatea ar fi trebuit să pună marcaje în zona navigabilă, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Anual se înregistrează două sau trei decese pe lacul Snagov, din cauza accidentelor, chiar dacă nu toate cazurile sunt mediatizate.

 

Problema peștilor morți care sunt găsiți periodic pe lacul Snagov pare a rămâne fără explicație. Custodele cheamă Apele Române să facă analiza apei, dar regia ar trebui să se amendeze singură, dacă s-ar găsi în neregulă. 

 

 

M-au amenințat că vin să-mpuște păsările, dacă nu-i las să facă ce vor. Eu sunt pregătit să renunț la custodie, după acești șapte ani. Chiar m-au avertizat mulți că e foarte periculos ce fac. Constantin Turmac, custodele Lacului Snagov

×