x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cel mai scurt nume al unei localități din România. Tragedia de la Ip

Cel mai scurt nume al unei localități din România. Tragedia de la Ip

de Redacția Jurnalul    |    17 Ian 2024   •   21:45
Cel mai scurt nume al unei localități din România. Tragedia de la Ip
Sursa foto: primariaip.ro

O localitate din țara noastră are un nume foarte scurt, alcătuit din numai două litere. Locul este de poveste, cu peisaje extraordinare dar și o tragedie îngrozitoare.

În județul Sălaj se află satul Ip, atestat documentar din anul 1208. Numele Ip își are originile în cuvântul grecesc "Hippolytos," semnificând cal și eliberare. Aceasta ar putea să reflecte zona înconjurătoare plină de pășuni și cai, potrivit click.ro.

Însă istoria sa este tristă. 157 de români, de la copii mici la bătrâni de peste 80 de ani, au fost măcelăriţi la Ip, în Sălaj, de armata horthystă, în noaptea de 13/14 septembrie 1940., la câteva zile după Dictatul de la Viena, ca răzbunare pentru un incident în care îşi pierduseră viaţa doi soldaţi unguri.

Armata maghiară a masacrat 157 de români 

Pentru ca nici un român să nu scape viu, s-a pus la cale efectuarea unui recensământ al «porcilor graşi», în realitate un recensământ al familiilor de români. Inițial, horthyştii au vrut să dea foc întregului sat, însă extremiştii le-au atras atenţia că acolo locuiau şi maghiari, aşa că trebuia făcută o selecţie.

În jurul orei 23.00, în noaptea de 13/14 septembrie 1940, "echipele morţii" au trecut la acţiune: au intrat în case şi, fără nicio explicaţie, au deschis focul. Unii români au fost împuşcaţi în case, alţii în curte, la zidul caselor sau, în semn de dispreţ, unii au fost împuşcaţi pe grămezile de gunoi din curte.

×
Subiecte în articol: ip localitate tragedie