x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cheltuielile pentru educație vor fi reduse cu 1,03 miliarde de lei. Proiectele în derulare nu sunt afectate

Cheltuielile pentru educație vor fi reduse cu 1,03 miliarde de lei. Proiectele în derulare nu sunt afectate

07 Aug 2019   •   11:44
Cheltuielile pentru educație vor fi reduse cu 1,03 miliarde de lei. Proiectele în derulare nu sunt afectate
Sursa foto: dolgachov/Getty Images/iStockphoto

Prin recentul proiect de rectificare bugetară este propusă scăderea cheltuielilor Ministerului Educației Naționale (MEN) cu aproximativ 1,03 miliarde de lei. Proiectele aflate în derulare nu însă sunt afectate întrucât bugetul instituției beneficiază de fonduri mai mari cu 42,4% față de anul trecut.  

"Prin proiectul rectificării bugetare se propune diminuarea cheltuielilor cu suma de circa 1,03 miliarde de lei, repartizată astfel: 400 de milioane de lei la Titlul 10 "Cheltuieli de personal", în urma supraestimării acestei categorii de cheltuieli la alcătuirea bugetului la începutul anului. De asemenea, prin plata obligaţiilor către personalul didactic generate de sentinţele judecătoreşti au fost obţinute economii cu dobânzile aferente. Suma rămasă după rectificare asigură plata salariilor până la sfârşitul anului, plata titlurilor executorii, precum şi plăţile ce derivă din aplicarea Legii nr. 85/2016. 440 milioane de lei la Titlul 57 "Asistenţa socială", sume aferente programului "Merg la şcoală", întrucât, până în prezent, actul normativ necesar derulării acestui program nu a fost aprobat", se arată într-un comunicat al MEN. 

Instituția mai precizează că în prezent este derulat un program de asigurare a rechizitelor şcolare pentru copiii care provin din familii cu venituri reduse din fonduri publice. 

Pentru învăţământul universitar este propusă majorarea cheltuielilor cu 500 milioane lei, asigurată prin majorarea veniturilor proprii cu circa 250 milioane lei şi reglementarea utilizării disponibilităţilor din anii anteriori în limita sumei de 250 milioane lei. AGERPRES

×
Subiecte în articol: educatie cheltuieli