x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Comuna cu cei mai longevivi români. Nea Costică are 96 de ani: "Am fost sănătos și mi-am dus viața bine, în toate felurile"

Comuna cu cei mai longevivi români. Nea Costică are 96 de ani: "Am fost sănătos și mi-am dus viața bine, în toate felurile"

de Redacția Jurnalul    |    29 Aug 2024   •   12:30
Comuna cu cei mai longevivi români. Nea Costică are 96 de ani: "Am fost sănătos și mi-am dus viața bine, în toate felurile"
Sursa foto: observatornews.ro.

Proiectul "Harta Longevităţii în România", derulat de Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru dezvoltarea României, cercetează factorii care contribuie la o viață lungă. .

Acesta a început prin studierea localităţilor în care trăiesc oamenii care au vârste de peste 85 de ani. 

Pe primul loc se află comuna Murgești din județul Buzău, unde aproape 100 de locuitori au depăşit 80 de ani. Cel mai vârstnic are 96 de ani și muncește în gospodărie. Crește animale și îngrijeşte grădina în fiecare zi.

Constantin Coman, localnic: Am fost un om bărbat muncitor. M-am ferit de abuzuri. Am avut și suferință că femeia am avut-o operată, dar nu prea... Nu le-am pus la suflet absolut deloc și nu m-a durut nimic în organism, deloc, deloc. Am fost sănătos și mi-am dus viața bine în toate felurile.

Citiți și Celulele stem ar putea regenera inima după un atac de cord

Circuli şi nu stai deloc

Ca el sunt şi alţii în sat. Nu îşi fac griji, chiar dacă viaţa este uneori grea. Preferă să înfrunte totul cu demnitate şi curaj, fără să ceară vreun ajutor.

Dumitru Holban, locanic: Lucrez în agricultură, sunt acasă la mine, nu am probleme cu nimeni, îmi văd de treaba mea.

Însă nu doar bărbaţii sunt harnici în această localitate. Toate greutăţile din viaţă au fost depăşite şi de femeile care au trecut acum de 80 de ani.

Comana Hoțescu, localnică: De la 9 ani mi-am tăiat deştul cu secera. M-a pus să secer grâu şi nu puteam. Am fost chinuiți de mici noi. Mai spune pe la televizor să faci 30 de minute pe zi, dar eu fac 3.000 de minute, le fac. Circuli şi nu stai deloc.

Reporter: Foametea aţi prins-o?

Comana Hoțescu: Mâncam știr. Ciorbă de știr goală.

Reporter: Altceva n-aveați?

Comana Hoțescu: Aveam un frate care era mai mare ca mine, rodea făcălețul de mămăligă.

Reporter: Așa de greu a fost?

Comana Hoțescu: Da, da.

Citiți și Secretul unui ten strălucitor: Demachierea cu uleiuri naturale

Zice un preot că și postul e tot un medicament

Majoritatea femeilor s-au căsătorit de tinere.

Mărioara Iaru, localnică: De la 15 ani gata m-am căsătorit, am făcut o treabă. Am prevăzut așa că am avut o leacă de gospodărie, oleacă de pământ. Și așa era atunci.

Ioana Iliescu, localnică: Cât am fost la tata socru, tata lui a fost dascăl și-a zis că nu a ținut post. Acolo nu am ținut post. Acuma le-am ținut, cât oi putea să le mai țiu așa, că zice un preot că și postul e tot un medicament.

Cu toţii au trecut prin greutăţi cu fruntea sus însă. Şi s-au obişnuit de mici, din cauza lipsurilor pe care le-au avut, să nu facă excese atunci când au crescut, transmite observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: buzău longeviv nea costica murgesti