x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Conflictul dintre Toader și Guvern lasă pușcăriile fără pază

Conflictul dintre Toader și Guvern lasă pușcăriile fără pază

de Diana Scarlat    |    16 Mai 2019   •   12:20
Conflictul dintre Toader și Guvern lasă pușcăriile fără pază

Angajații din penitanciare au început protestele de amploare, după ce bugetul Ministerului Justiției a fost redus cu 17%, iar salariile și orele suplimentare nu se mai pot plăti. Totul a pornit de la conflictual politic în care a intrat fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, cu restul Guvernului. Actualul ministru interimar, Ana Birchall, trebuie să găsească soluții acum, pentru a rezolva problema angajaților din pușcării. Aceștia sunt supuși la muncă forțată, adică ore suplimentare obligatorii, dar și neplătite.

Sindicatele angajaților din penitenciare au protestat de mai multe ori, în ultimii cinci ani, împotriva sutelor de ore suplimentare pe care sunt obligați să le facă, având un deficit de personal imposibil de acoperit. Acum, însă, problemele s-au agravat, după ce bugetul Ministerului Justiției a suferit o reducere drastică, la începutul anului. Fostul ministru, Tudorel Toader, a primit un buget mai mic decât cel de anul trecut, după ce a intrat în conflict cu restul colegilor de guvernare. La scăderea cu 17% față de anul 2018 se adaugă și diferența din majorările salariale, dar și un număr foarte mare de ore suplimentare pentru care angajații ar trebui să primească bani în plus. “Gaura reală din buget depășește 20%, cu tot cu majorările salariale. Nu vrem niciun drept în plus, ci doar să ni se plătească salariile și orele suplimentare. Practic, diferența este de aproape 20 de milioane de euro. Tudorel Toader a plecat de la minister, dar noi am rămas cu gaura”, a declarat, pentru Jurnalul, Ștefan Teoroc, liderul Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP).

Cercul vicios al reducerii de buget

Dacă nu va fi majorat bugetul Ministerului Justiției nici după rectificarea bugetară din luna iulie, orele suplimentare nu se vor mai plăti și nici nu se pot recupera prin zile libere, din cauza deficitului de personal. În acest caz, angajații au dreptul să nu se mai prezinte la muncă, după ce au depășit deja numărul de ore suplimentare acceptat conform legii. Lipsa banilor pentru sistemul de justiție a creat un cerc vicios: tot din cauza bugetului redus, penitenciarele nici nu pot face angajări, astfel încât deficitul de personal se menține, iar numărul de ore suplimentare obligatorii crește. Protestele vor continua lunea, miercurea și vinerea, iar pentru luna iunie este programat un miting de amploare.

Sunt deja cazuri în care instanța de judecată le-a dat câștig de cauză angajaților, după ce au refuzat să presteze în continuare ore suplimentare neplătite și nerecuperabile prin zile libere, tocmai pentru că se poate considera muncă forțată.

Sindicaliștii au discutat deja cu ministrul Ana Birchall, care le-a promis că va găsi soluții, dar vor să garanteze plata drepturilor premierul Viorica Dăncilă.

 

 

 

×
Subiecte în articol: puşcărie conflict guvern