Procedura de „Constatare amiabilă de accident” a fost introdusă de Comisia de supraveghere a Asigurărilor în 2009 pentru a economisi timpul șoferilor, dar și al polițiștilor, în cazul tamponărilor din trafic. După cum îi spun și numele, prima condiție pentru a folosi formularul este ca ambii șoferi implicați să cadă de acord asupra circumstanțelor în care s-a produs accidentul. Celelalte condiții sunt:
- din accident au rezultat numai pagube materiale;
- în accident au fost implicate numai două vehicule;
- nu s-au creat pagube materiale altei persoane decât cei doi șoferi implicați în accident.
Conducătorii celor două vehicule completează un singur formular, care cuprinde câte o secțiune pentru fiecare, denumite „Vehiculul A” și „Vehiculul B”, și o parte comună în care se realizează schița accidentului.
Conducătorul auto care are pretenții de despăgubire se va prezenta cu formularul de constatare la orice reprezentanță a societății la care este asigurat celălalt conducator auto. Societatea îi va elibera pe loc documentul de reparație a vehiculului.
Formularul are 2 pagini, prima fiind „indigo” pentru cea de a doua. Și copia și originalul au aceeași valoare nuridică și fiecare șofer păstrează câte una.
Accidentele pe care le produceți vă cresc prima de asigurare RCA. Sistemul se numește Bonus-Malus, ultimele modificări fiind aduse anul trecut. Fiecare persoană est identificată prin CNP și fiecare vehicul - prin seria șasiului. Când șoferul este și propietarul vehiculului, se formează o pereche din cele două elemente de identificare în dreptul căreia se va înregistra „istoricul daunalității”. Prima de asigurare se stabilește pe baza coeficienților claselor Bonus-Malus, de la reducere de 50% pentru cei disciplinați, până la penalizare 80% pentru cei care produc multe accidente.