x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum putem ieşi la pensie mai devreme?

Cum putem ieşi la pensie mai devreme?

de Alice Petrescu    |    09 Mai 2018   •   17:16
Cum putem ieşi la pensie mai devreme?

Persoanele asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare, precum şi cele care l-au depăşit cu până la 8 ani pot opta pentru pensia anticipată parţială. Aceasta se poate obține cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei de pensionare, 65 de ani la bărbați şi 63 de ani la femei.

Cei care sunt interesați de acordarea pensiei anticipate parțiale și care îndeplinesc condițiile de acordare pot să facă o cerere în acest sens la Casa Teritorială de Pensii de care aparţin. Solicitarea trebuie să fie însoțită, de următoarele acte:

-cerere pentru înscrierea la pensie anticipată partială
-carnetul de muncă (original si copie)
 -alte acte prevazute de lege privind vechimea în muncă
-adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contract colectiv sau individual de muncă pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001
-adeverinţă privind condiţiile de muncă speciale sau deosebite
-dovada certificării stagiului de cotizare

Pensia anticipată parțială se stabilește prin decizie a casei teritoriale și se acordă de la data înregistrării cererii, potrivit Legii nr. 263/2010.

Potrivit Casei Naţionale de Pensii, cererea de pensionare se admite sau se respinge în cel mult 45 de zile de la depunerea solicitării, iar decizia de pensionare se comunică în cinci zile de la emitere.

Persoanele care se pensionează anticipat odată ce vor îndeplini condițiile de la pensionarea pentru limită de vârstă, vor trece automat la acest tip de pensie. Practic, cel care solicită pensia anticipată parțială nu trebuie să facă o cerere pentru recalcularea pensiei, pentru că aceasta se va produce din oficiu.

Când se solicită acest tip de pensie, la calculul stagiului de cotizare nu se pot lua în considerare așa-zisele perioade asimilate la care face referire Legea pensiilor:

-perioadele când s-a acordat pensie de invaliditate

-perioadele de timp în care au urmat cursurile la zi ale învățământului universitar (dacă le-au absolvit cu diplomă)

-timpul cât au satisfăcut serviciul militar sau au fost elevi ai școlilor militare, de agenți de poliție ori studenți ai unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională.

 

×