x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum se fac economii la buget? Tăind doar de la cei vulnerabili

Cum se fac economii la buget? Tăind doar de la cei vulnerabili

de Monica Cosac    |    25 Feb 2021   •   07:25
Cum se fac economii la buget? Tăind doar de la cei vulnerabili

Criza economică și gaura uriașă din buget este decontată, în România, de cei care sunt mai vulnerabili, cum ar fi, de exemplu, copiii sau studenții. În timp ce Guvernul a decis să elimine gratuitatea transportului gratuit pe calea ferată pentru studenți, parlamentarii, care țin cu dinții de gratuitatea lor pe tren și pe avion, au decis să-i lase pe elevi fără consiliere psihologică gratuită. Iar această decizie este luată fix acum, când, pe fondul pandemiei, numărul de depresii și de probleme emoționale a crescut alarmant. 

 

„Nu există nimic gratuit pe lumea asta”, își argumenta premierul Florin Cîțu, săptămâna trecută, decizia de a elimina gratuitatea transportului CFR pentru studenți, măsură care, în opinia acestuia, ar contribui la redresarea deficitului bugetar. „Subvenţia înseamnă că luăm banii din taxele cetăţenilor şi îi alocăm aici (n.r.- transportul gratuit al studenților), în loc să îi alocăm în altă parte”, a mai afirmat Cîţu. 

Decizia a strârnit revoltă, în condițiile în care senatorii și deputații beneficiază, prin lege, de călătorii gratuite nelimitate cu trenul, precum și de un bilet de avion dus-întors pe săptămână. În plus, își pot deconta benzina, dacă aleg să vină în Capitală cu mașina.

Curba sacrificiilor să înceapă cu „aleșii”

Și „parlamentarii ar trebui să priceapă că noțiunea de «gratuit» nu există” și că cineva tot trebuie să plătească pentru ei, „iar ăștia suntem noi, plebeii, cărora ni se iau banii de la învățământ și sănătate ca să li se aloce lor acoperirea cheltuielilor «gratuite»”, spune medicul Dan Grigorescu, care este și lector la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Transilvania din Brașov. 

Dacă tot nu sunt bani, curba sacrificiilor ar trebui să înceapă cu „aleșii”, nu cu studenții, care nu au nicio sursă de venit, consideră medicul brașovean.  

„De-a lungul timpurilor, starea de student a fost (este și va fi) echivalentă cu a fi «vulnerabil financiar», sintagmă pe care o folosesc doar pentru a nu spune pe șleau că imensa majoritate a studenților au ca și caracteristică economică sărăcia lucie. Pentru că ei trebuie ca tot timpul să învețe, nu să lucreze! (...) Ceea ce nu se poate spune despre parlamentari. Care, pe lângă sumele impresionante și avantajele interminabile puse la dispoziție prin legi create tot de ei (legi ale privilegiilor deșănțate), mai au ba niscaiva afaceri în derulare date în adopție pe multiplu de 4 ani și abia așteptând să crească precum aluatul la dospit, ba niscaiva rezerve pentru zile negre, ba promisiuni multiple de răsplătire a oricărui lobby bine aplicat”, scrie dr. Dan Grigorescu pe pagina sa de Facebook. 

 

Medicul le solicită parlamentarilor să dea dovadă de empatie pentru cei vulnerabili: „Numai așa veți da dovadă că vă meritați locul în care tot noi v-am cocoțat. Altfel, nu va fi vorba decât de (încă) o altă mârlănie de-a voastră, parlamentaro-guvernamentală!”.

 

 

Copiii, lăsați fără consiliere psihologică

În timp ce au mare grijă să nu rămână fără gratuități la transport, aleșii au mai „tranșat” o problemă care, de asemenea, va aduce economii la buget, dar care, spun medicii, va avea „efecte îngrozitoare” asupra sănătății mintale a copiilor. Mai exact, la începutul acestei săptămâni, Senatul a respins definitiv o lege care urmărea, printre altele, să introducă consilierea psihologică gratuită, pe baza unei recomandări de la specialist, pentru preșcolarii și elevii care traversează perioade cu probleme emoționale sau cei care au fost victime ale comportamentelor abuzive repetate. Reamintim că, pe fondul pandemiei, numărul depresiilor și tulburărilor psiho-emoționale, ca și numărul agresiunilor asupra copiilor, a crescut considerabil. 

 

„În fața unei asemenea grozăvii, care anulează posibilitatea prevenției și, ulterior, a terapiei unor probabile viitoare tulburări mentale și emoționale la tineri, nu ne rămâne decât să constatăm că parcă se dorește alienarea neamului românesc. Neam nu atât bătut de soartă, cât de «aleșii» lui”.

Dr. Dan Grigorescu

 

Vezi propunerea legislativă respinsă de senatori aici: Senatul României

×