x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social De joi, structurile IGSU, Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei de Frontieră vor avea în vedere aplicarea legii antifumat

De joi, structurile IGSU, Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei de Frontieră vor avea în vedere aplicarea legii antifumat

16 Mar 2016   •   13:40
De joi, structurile IGSU, Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei de Frontieră vor avea în vedere aplicarea legii antifumat
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Structurile Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi ale Poliţiei de Frontieră vor avea în vedere aplicarea prevederilor legii antifumat, care intră în vigoare începând cu data de 17 martie, informează un comunicat transmis miercuri de IGSU.

Potrivit sursei citate, sesizările privind faptele prevăzute de Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun se fac către Poliţia Locală sau către structurile abilitate ale Ministerului Afacerilor Interne.

IGSU le transmite cetăţenilor să nu facă eventualele sesizări privind încălcarea acestei legi la numărul 112, linia de urgenţă fiind destinată exclusiv urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa, integritatea corporală sau bunurile oamenilor.

"Fumatul reprezintă inclusiv o cauză a incendiilor, fapt pentru care recomandăm fumătorilor să nu arunce la întâmplare resturile de ţigări şi chibrituri nestinse. Conform datelor statistice înregistrate la IGSU, anul trecut la nivel naţional 11% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor în ceea ce priveşte fumatul. Modul de reglementare a fumatului, ca parte a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, era verificat şi înainte de apariţia acestei legi, aspect care va rămâne în atenţia noastră şi în timpul controalelor executate în teren", se arată în comunicat.

Potrivit acestei legi, prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului său destinat utilizării colective, indiferent de formă de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

IGSU atrage atenţia asupra responsabilităţii persoanelor juridice cu privire la obligaţiile pe care le au pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spaţiilor publice închise cu indicatoare prin care să se indice 'Fumatul interzis' şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.

'Legea antifumat' prevede interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon.

Totodată, legea conţine măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei.

Potrivit legii, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise; să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă; să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale.

Fumatul este permis în celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.

Nerespectarea prevederilor legii impune sancţiuni cuprinse între 100 şi 15.000 de lei. La prima abatere sancţiunea constă în amendă plus suspendarea activităţii unităţii respective, iar la a doua abatere - amendă şi închiderea unităţii.

×