Diabetul nu înseamnă doar glicemie mare, aşa cum majoritatea oamenilor sunt tentaţi să creadă, ci şi complicaţii foarte grave, ce pun viaţa pacientului în pericol, avertizează medicii. Cele mai frecvente complicaţii sunt cele macrovasculare, cu risc de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, dar şi cele microvasculare, ceea ce înseamnă afectare renală, neuropatie, retinopatie până la orbire, explică prof. dr. Cristian Băicuş de la UMF „Carol Davila”. Medicul subliniază că depistarea precoce a bolii este foarte importantă din perspectiva efectelor benefice pe termen lung pe care le are tratarea afecţiunii în primii ani, atât medicamentos, cât şi ca stil de viaţă.
În cazul pacienţilor cu diabet zaharat de tip II, riscul cel mai mare de a face complicaţii este al celor care au glicemia şi hemoglobina glicolizată cele mai mari, spune prof. dr. Cristian Băicuş, de la Spitalul Colentina din Bucureşti. Pe de altă parte, însă, medicamentele pentru diabet scad glicemia şi, implicit, hemoglobina glicozilată, dar nu previn şi complicaţiile diabetului, cele care sunt cu adevărat devastatoare pentru pacient. „Toate medicamentele pentru diabet sunt aprobate pe baza studiilor care arată scăderea glicemiei (un efect mai puţin important=surogat=intermediar), şi nu a complicaţiilor (un efect important, acest lucru îl interesează de fapt pe pacient, să nu moară, să nu facă infarct, să nu paralizeze, să nu aibă simptome de neuropatie, să nu ajungă la dializă sau să nu orbească)”, afirmă medicul, explicând şi în ce fel trebuie făcută prevenţia şi tratarea acestei afecţiuni, de care suferă tot mai mulţi români.
„Studii mai recente arată că dacă tratăm intensiv diabetul în primii ani ai existenţei lui (atât prin scăderea glicemiei, dar şi tratament multifactorial cuprinzând: dieta, scădere ponderală, mişcare, scăderea tensiunii arteriale), chiar dacă în acea perioadă nu observăm efecte importante în ceea ce priveşte apariţia complicaţiilor, aceste efecte sunt evidenţiate şi zece ani mai târziu, chiar dacă între timp pacientul renunţă la acea îngrijire intensivă”, explică specialistul.
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti a lansat, la finalul săptămânii trecute, proiectul „Asumă-ţi să fii sănătos!”, o campanie ce are ca scop o mai bună informare a populaţiei pentru prevenirea unor boli care pot să apară ca urmare a nerespectării unor reguli prea puţin cunoscute de către publicul larg.
„Pentru cei care au diabetul de mai mulţi ani, recomandarea este să se menţină controlul tensiunii arteriale, o glicemie rezonabilă, pacienţii să nu fie prea graşi şi să nu ducă o viaţă lipsită de mişcare” Prof. dr. Cristian Băicuş, UMF „Carol Davila“
Timp de două luni, specialiştii din cadrul universităţii vor transmite, săptămânal, informaţii şi recomandări pe diferite teme actuale de sănătate.