x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dr. Virgil Musta: „Au murit prea mulți oameni și multe vieți puteau fi salvate”

Dr. Virgil Musta: „Au murit prea mulți oameni și multe vieți puteau fi salvate”

de Monica Cosac    |    12 Aug 2021   •   07:05
Dr. Virgil Musta: „Au murit prea mulți oameni și multe vieți puteau fi salvate”

„În ultimul secol, România nu s-a mai confruntat cu un număr atât de mare de îmbolnăviri cauzate de o boală infecto-contagioasă și cu o rată așa mare de deces”, spune dr. Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase II a Spitalului „Dr.Victor Babeș” Timișoara, care face o analiză a situației din țara noastră după un an și jumătate de pandemie de COVID-19. Chiar dacă, momentan, numărul de infecții pare să fie încă la un nivel scăzut și controlabil, continuarea va depinde de fiecare dintre noi, mai spune medicul, subliniind că în lunile care urmează este necesar „să nu fim ignoranți, să nu credem că s-a terminat pandemia și că nu mai trebuie să facem nimic”. 

 

De la începutul pandemiei și până în 8 august 2021, în România au fost confirmate un număr de 1.084.919 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, dintre care 96,65% s-au vindecat, 0,19% sunt încă în luptă cu boala, acasă sau în spitale, iar 3,16% au decedat. 

„Este mult… este puțin… hotărăște fiecare dintre voi. Știu însă că aceste cifre au o încărcătură foarte mare pentru persoanele care au trecut prin boală, care poate au avut oameni dragi în suferință sau care au pierdut lupta cu boala. Ca medic infecționist, vă mai pot spune că în ultimul secol, România nu s-a mai confruntat cu un număr atât de mare de îmbolnăviri cauzate de o boală infecto-contagioasă și cu o rată așa mare de deces. Personal, pe întreg parcursul pandemiei, am avut sentimentul că suntem într-un război complex. La nivel mondial, a început ca o luptă cu virusul, apoi s-a extins, afectând relațiile sociale, iar mai apoi, a primit conotațiile unui război economic și geopolitic și, nu în ultimul rând, cu influențe importante în sfera psihologică și a relațiilor interumane. Se poate asemăna cu un nou Război Mondial, un război «altfel», dar care, la fel ca în precedentele două războaie mondiale, a făcut un număr foarte mare de victime (peste 4 milioane la nivel mondial), în foarte multe țări, de pe toate continentele. Foarte multe țări au suferit pierderi economice importante, societatea este mai divizată ca niciodată, iar din punct de vedere psihologic, acest război a lăsat traume adânci și de lungă durată în multe familii îndoliate, cât și în societate”, a scris dr. Virgil Musta pe Facebook.


 

Aproape 1.800 de morți la un milion de locuitori

 

Medicul consideră că „au murit prea mulți oameni și cu siguranță multe vieți puteau fi salvate (fie prin prevenție, fie printr-un tratament inițiat mai devreme)”. Dar, pe de altă parte, cel puțin în statisticile oficiale, România stă mai bine comparativ cu unele țări cu sisteme de sănătate mult mai performante.

Conform datelor centralizate la nivel mondial de www.worldometers.info, țara noastră a înregistrat 1.797 de decese raportat la un milion de locuitori.

 

 

În România, am reușit să limităm acest număr comparativ cu țări ca Italia (2.124), Belgia (2.170), Marea Britanie (1.909), Ungaria (3.118), Bulgaria (2.653), Polonia (1.992), Cehia (2.829) sau Croația (2.029), dar, din nefericire, acest număr este mai mare la noi față de țări precum Spania (1.756), Portugalia (1.720), Franța (1.716), Israel (703), Danemarca (439), Norvegia (1.147), dar și decât în Grecia (1.261), Serbia (821), Lituania (1.653), arată medicul infecționist.

 

„Este lăudabil că am reușit să evităm un număr mai mare de decese comparativ cu țări mai dezvoltate ca noi, dar trebuie să privim și câte vieți omenești am fi putut salva, dacă aveam un sistem sanitar mai bine pus la punct și dacă societatea noastră, pe ansamblu, ar fi avut un grad de educație sanitară și civică mai mare”

Dr. Virgil Musta


 

Relaxarea prematură repornește pandemia

 

După un an jumătate de luptă cu virusul SARS-CoV-2, medicul infecționist are și câteva concluzii, pe baza observațiilor făcute din prima linie:

- Războiul nu se câștigă în spitale prin tratarea bolii, ci în comunitate, prin prevenție. Dacă în spitale ajunge un număr prea mare de persoane infectate care necesită internare, sistemul sanitar va ceda, indiferent cât de avansat este (în Italia, la începutul pandemiei, când sistemul sanitar a fost copleșit din cauza numărului mare de cazuri, numărul de decese a crescut de la 3-4%, la peste 13%).

- Abordarea greșită nu iartă. Unele țări nu au înțeles de la început potențialul foarte periculos al pandemiei și au încercat la început să obțină o imunizare colectivă prin boală, într-o perioadă foarte scurtă, fără să pună prea mult accent pe măsuri restrictive de protecție (ex. Marea Britanie). Au constatat că, din păcate, au început să înregistreze un număr foarte mare de decese în rândul bătrânilor și al persoanelor cu factori de risc, astfel că au schimbat repede abordarea, dar costul în vieți omenești a fost mare.

- Relaxarea prematură repornește pandemia. România avea printre cele mai bune cifre statistice din Europa în ceea ce privește cazurile de infecție și decesele raportate la numărul populației după primul val pandemic datorită unor măsuri de protecție rapide și ferme, dar relaxarea prematură și scindarea societății, favorizate de fake news și de vocile antirestricții, au condus la „recidivă” rapidă în sens negativ.

- Valurile pandemice au debutat în România cu aproximativ o lună mai târziu decât în țările vest-europene. Am avut astfel ceva timp să beneficiem de experiența altora și să ne pregătim, din păcate nu l-am folosit întotdeauna așa cum trebuia.

- Vaccinarea este principala armă care poate opri pandemia. Imediat după disponibilitatea vaccinării în țările europene, România ocupa locul 3 în ceea ce privește numărul de vaccinați după primele două luni de la introducerea vaccinării. Apoi, încetul cu încetul, ritmul vaccinării a scăzut, astfel încât la ora actuală, în România, avem sub 5 milioane de persoane vaccinate cu schema completă (4.925.236) (...), ocupând acum un loc codaș în Europa în privința vaccinării. 

- Vaccinarea scade semnificativ numărul deceselor și al internărilor la ATI, în special în rândul persoanelor cu factori de risc.

 

Peste 99% dintre cei vaccinați nu s-au infectat

 

Potrivit lui Musta, există deja date concrete din România relevante după 7 luni de la primele vaccinări, care arată că dintre toate persoanele vaccinate (cu cel puțin o doză) numai 0,58% au fost testate pozitiv: „asta înseamnă că 99,4% dintre ei fie nu s-au infectat deloc, fie au făcut forme asimptomatice sau foarte ușoare astfel încât nu au avut nevoie de a merge la spital”. De asemenea, persoanele decedate după ce s-au vaccinat (cu cel puțin o doză) reprezintă 0,01%, adică 99,99% dintre persoanele vaccinate au supraviețuit.

×
Subiecte în articol: Dr. Virgil Musta Covid-19