x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Drogurile, un pericol tot mai mare în România. Noile substanțe NU sunt depistate la teste. Traficanții s-au mutat pe internet

Drogurile, un pericol tot mai mare în România. Noile substanțe NU sunt depistate la teste. Traficanții s-au mutat pe internet

de Redacția Jurnalul    |    16 Oct 2024   •   12:30
Drogurile, un pericol tot mai mare în România. Noile substanțe NU sunt depistate la teste. Traficanții s-au mutat pe internet

Consumul de droguri în România era doar o chestiune extremă, în urmă cu două decenii. Tinerii privilegiați își permiteau substanțe scumpe, precum cocaina și ecstasy, și voiau să sfideze normele dar și să-și arate statutul social. La polul opus se aflau consumatorii de heroină din cartierele sărace. Drogurile reprezentau fuga de realitate și de stigmatul social. Tinerii trăiesc acum într-o eră digitală, unde nevoia de stimulare constantă și obținerea plăcerii instantanee îi duce la căutarea de stimuli. Iar suprasaturarea de stimuli poate conduce la dependență de tehnologie, ce are ca efect scăderea sensibilității la dopamină și căutarea de alți stimuli mai puternici. Așa ajung la consumul de droguri.

„La momentul acela chiar luptam noi, Agenția Națională Antidrog, să schimbăm puțin mentalitatea legată de consumul de droguri și să arătăm că este totuși și o boală cronică, și că aceste persoane au nevoie de ajutor", spune Carmen Oprea, psiholog Agenția Națională Antidrog.

„Până în anul 2005, orice specialist care avea în asistență o persoană consumatoare de droguri, avea obligația să contacteze poliția pentru cazul respectiv. În anul 2005 a fost o modificare în legislația românească, astfel încât consumatorul să nu mai fie incriminat, dându-i astfel posibilitatea să meargă într-un program de tratament, fără să-i se deschidă dosar penal", explică Bogdan Gheorghe, medic Agenția Națională Antidrog.

Apoi s-a mai produs o schimbare majoră, au apărut aşa-numitele droguri legale, sau etnobotanice, care în realitate sunt create în laborator, iar noii compuşi sintetici imită efectele  drogurilor tradiţionale. Iniţial, aceste substanțe cu nume inofensiv erau vândute în magazine specializate. 

„În mentalul general, era această idee. Dacă nu sunt supuse controlului, înseamnă că nu reprezintă un pericol pentru utilizare. Dar s-a dovedit că, de cele mai multe ori, utilizarea acestor tipuri de substanțe a avut efecte chiar mai nocive decât drogurile tradiționale. Din anul 2011, operatorii nu au voie să comercializeze substanțele asupra cărora există suspiciuni de a determina efecte psihoactive", precizează Bogdan Gheorghe, medic Agenția Națională Antidrog.

Noile droguri nu sunt depistate la teste

Dreamshop-urile au dispărut, dar drogurile, zise şi zombie, se vând în continuare. Formula drogurilor de sinteză se schimbă mereu, iar noii compuşi chimici nu pot fi depistaţi de testele antidrog.

„Nu sunt dezvoltate atât de multe teste sau chiar deloc pentru că există și o dinamică foarte mare a acestor tipuri de substanțe. În continuare, drogurile tradiționale sunt cele care se identifică uzual", a mai spus medicul. 

Substanţele noi sunt uşor de găsit şi repreziintă o alternativă mai ieftină la drogurile convenţionale. Prin urmare, au ajuns la un pubic mai larg.

„Persoana care consumă astfel de substanțe atinge un efect euforic foarte rapid, de o intensitate foarte mare, dar acest efect durează foarte puțin și persoana dorește să experimenteze din nou, deși își va administra încă o doză. El va consuma pe zi mai multe doze de astfel de substanțe,  s-ar putea să cheltuiască mai mult pe aceste substanțe noi decât ar folosi pe drogurile tradiționale", afirmă specialistul. 

Traficanţi de droguri pe reţelele sociale

„Am recurs la boabe, li se zice MDMA. Nu prea  aveam așa bani să zicem, dar nici nu erau așa scumpe. O boabă ajunge la doi lei prima oară, adică nu era o problemă", spune un consumator. 

„E cam 10 lei plicul, adică nu e deloc scump și în cantitate e destul de mică, adică într-un fel te face să vrei să te întorci și să mai iei. Consumam 60-70 de plicuri sau chiar 80, nu mai știu exact cât a fost, că am pierdut numărul", povestește o tânără. 

Traficanţii îşi promovează acum marfa pe rețelele de socializare, folosind mesaje codificate și conturi anonime. Au apărut şi aplicaţiile care oferă canale de comunicare dificil de interceptat de autorități.

„Pe Instagram m-a întrebat, hei ce faci, cum ai ești ? Am auzit că te droghezi, ce mișto, că și eu mă droghez. M-a întrebat dacă vreau să iau marfă de la el că e mult mai bună decât cea pe care o am acum. În zilele de astăzi orice se pune pe Instagram, pe TikTok pentru a te da mare", mai spune tânăra. 

Pandemia Covid a dus la o intensificarea activităţilor pe DarkWeb care facilitează vânzarea și cumpărarea de substanțe ilegale fără a dezvălui identitatea utilizatorilor. Şi metodele de distribuţie s-au schimbat: se folosesc adesea servicii de curierat şi ride-sharing pentru a livra droguri rapid şi direct la ușa consumatorilor, fără a mai fi nevoie de o interacţiune faţă în faţă. Acum, nu mai vorbim de consumatori bogaţi sau săraci, ci de un fenomen care a pătruns în toate păturile sociale. Tocmai de aceea se spune că accesul la droguri s-a democratizat.   

Toate drogurile dau dependenţă

„Consumul de droguri intră în sfera normalității mai degrabă. E un lucru nepotrivit, să spunem, pentru că în momentul în care un adolescent începe să vadă că este un lucru normal, automat el intră în această sfera normalității. Deci dacă e ceva normal, poate fi făcut ușor și de către el",  precizează Carmen Oprea, psiholog Agenția Națională Antidrog.

Toate drogurile dau dependenţă. Iar aceasta apare în urma toleranţei care se instalează, la unii mai devreme, la aţii mai târziu. Depine de organismul fiecăruia, tipul şi cantitatea de droguri consumate. Mai mult, tinerii, crescuți într-o lume digitalizată şi hiperconectată, se confruntă cu o nevoie constantă de stimulare. Iar suprasaturarea de stimuli poate conduce la dependență de tehnologie, caracterizată prin scăderea sensibilității la dopamină, ceea ce în final poate declanşa o predispoziţie la consum de droguri.

„Acest bombardament de informații poate să declanșeze sau să instaleze o nevoie a creierului de a căuta tot timpul senzații noi, de a căuta tot timpul ceva extraordinar, de a căuta tot timpul o realitate ieșită din comun. Altfel se plictisesc", a mai spus psihologul

Peste 10% dintre români s-au drogat cel puţin o dată

Potrivit Agenţiei Naţionale Antidrog, peste 10% din populaţia României  s-a drogat cel puţin o dată. Dar numărul celor care au devenit dependenţi nu se ştie, fenomenul fiind unul ascuns. Cei mai vulnerabili sunt adolescenţii. Şi tot ei sunt mai susceptibili în a deveni dependenţi , decât adulţii  care încearcă aceleași substanțe.

Tinerii nu au experienţă, responsabilităţile lor sunt diferite, stabilitatea încă nu există, creierul, neformat. Sunt mai predispuşi să ia decizii bazate pe impulsuri și presiuni sociale, mai tentați să își testeze limitele fără a înțelege pe deplin riscurile.

„A fost și mai există un caz de un băiețel de 11 ani. A început consumul de heroină injectabilă, într-un context desigur mai special. 14 ani este vârsta cea mai probabilă în care se poate debuta în consum", afirmă psihologul

„A fost un capitol foarte nou și care nu trebuia să se întâmple la vârsta respectivă, adică am luat totul prea devreme, dar totuși nu regret nimic, pentru că, dacă aș fi început pe la o vârstă de 16-17 ani, să am probleme la bac, să zicem, când o să fie să învăț... adică probabil mi-ar fi fost mai greu să mă las pe viitor", spune un fost consumator.

Muzica drogurilor

Prin intermediul unor producţii audio-video, adolescenţii cunosc mai degrabă partea romanţată a consumului de droguri. Unii idoli moderni își etalează viciile, transformându-le în simboluri de rebeliune. Iar tinerii, dornici  de modele şi experienţe inedite, sunt adesea seduşi de acest conţinut.

Muzica lui Rava, de exemplu, este de ceva vreme coloana sonoră a adolescenţei lui Ilie. 

„Când ascult genul ăsta de muzică uit de orice și mă face să fiu acolo. Mă prind într-un film, cum ar veni", a spus el

„Uit de orice”, spune Ilie, iar aceste cuvinte ascund, de fapt, adevăratul motiv care l-a făcut dependent: fuga de o realitate dureroasă.  În cazul lui, a fost, probabil, lipsa unei familii  asemănătoare celor în care au crescut colegii săi.

Alţi adolescenţi au parte de un mediul familial disfuncțional, neajunsuri, conflictele constante între părinţi, neglijență sau chiar abuz.

Şi în cazul lui Andrei, drogurile au fost un balsam amar. Dar nu e singurul motiv. Adolescenții se trezesc într-o lume nouă și confuză. Transformările fizice și emoționale îi copleșesc, iar căutarea identității este adesea amplificată de dorința de a aparține unui grup, de a fi acceptat şi validat. La şcoală mulţi adolescenţi au parte de bulling și cedează presiunilor unui altfel de anturaj, unde consumul de droguri este un ritual de inițiere, iar apoi un legământ de loialitate.

Urmează scăderea rezulatatelor la învățătură, abaondonul școlar, înrăutăţirea relaţiilor, în special, cu familia. Un adolescent ascunde adevărul despre dependenţa sa, va minţi mult, va inventa motive false pentru a cere din ce în ce mai mulţi bani și, în lipsa lor, va fura sau va recurge la alte infracţiuni,  cum ar fi chiar traficul de droguri. Aproape întodeauna se va izola de părinţi, va deveni irascibil, nervos, uneori chiar agresiv.

Sprijinul familiei, esențial pentru a spune NU drogurilor

Devenit dependent, adolescentul nu mai poate spune NU drogurilor pentru că ele schimbă modul de funcţionare a creierului. Sunt afectate voința, capacitatea de a lua decizii, controlul impulsurilor. Lipsa speranței de a atinge abstinența devine un obstacol major în calea recuperării. Renunțarea la droguri este un proces complex și dificil. 

Intervenția şi sprijinul familiei sunt esențiale. Soluţia recomandată este ca adolescentul dependent, împreună cu familia,  să apeleze la ajutor specializat, adaptat fiecărei etape şi fiecărei nevoi.

„Sunt persoane care pot fi tratate în sistem ambulatoriu, dar sunt persoane care au nevoie de un centru de post cură, adică acea perioadă în care, după ce a ieșit într-un spital de psihiatrie unde i s-a făcut dezintoxicarea, să nu se întoarcă direct acasă sau în contextul în care a consumat, ci să meargă într-o clinică sau într-un centru de recuperare unde se poate menține pentru o perioadă cât mai lungă de timp abstinența. Pentru alții este uneori suficient să intre într-un program de, să spunem, psihoterapie integrată împreună cu familia. Agenția Națională Antidrog oferă astfel de servicii", spune Carmen Oprea psiholog ANA.

Familia ar trebui să  îi ofere adolescentului un mediu stabil și sigur. În tot acest proces, părinţii au nevoie de informare şi îndrumare.

Întreaga societate trebuie să înțeleagă faptul că dependența nu e o slăbiciune a caracterului, ci o boală care poate fi învinsă doar printr-un efort comun: al dependenţilor, familiilor şi apropiaţilor, specialiştilor, transmite Antena3 CNN.

 

×
Subiecte în articol: droguri retele sociale traficanti internet