x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Epidemie de rujeolă în România: trei bebeluşi morţi

Epidemie de rujeolă în România: trei bebeluşi morţi

de Monica Cosac    |    22 Sep 2016   •   01:30
Epidemie de rujeolă în România: trei bebeluşi morţi
Sursa foto: Leah-Anne Thompson/Getty Images/iStockphoto

Trei copii cu vârsta sub un an au murit şi alţi 675 au fost diagnosticaţi cu rujeolă, în primele opt luni ale anului, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii, precizând că bebeluşii ar fi putut fi protejaţi de această boală dacă s-ar fi făcut imunizarea copiilor mai mari. Anul trecut au fost doar şapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces.

România se confruntă cu o epidemie de rujeolă (pojar), pe fondul refuzului vaccinării copiilor, potrivit Ministerului Sănătăţii, care precizează că înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un an s-ar fi produs din cauza campaniilor împotriva vaccinării, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, în România nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR (n.r. - împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei). “În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe. Doi copii au murit, un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar aşteaptă confirmarea finală. Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar şapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces”, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj (219 cazuri), în Mureş (145 cazuri), în Arad (113 cazuri, din care două decese), în Timiş (71 cazuri, din care un deces), în Braşov (33 de cazuri), în Suceava (27 de cazuri),  în Sălaj (7 cazuri), în Hunedoara (14 cazuri), în Caraş-Severin (13 cazuri) şi în judeţul Alba (3 cazuri).

Alarmant este că boala a apărut în forme grave la sugari, care nu pot fi vaccinaţi înainte de un an, ea fiind transmisă de copiii mai mari, care nu au fost imunizaţi la timp.

“Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de un an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copiii sub un an sunt protejați de așa-numitul efect de protecție de grup”, arată Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătății face un apel către părinți pentru a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În judeţele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de şapte luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de un an.

 

Numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copilul creşte în România de la an la an

×