x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Euthyrox, medicamentul pe care MS îl vede de 7 luni pe stoc, dar nu e

Euthyrox, medicamentul pe care MS îl vede de 7 luni pe stoc, dar nu e

de Monica Cosac    |    21 Aug 2020   •   08:49
Euthyrox, medicamentul pe care MS îl vede de 7 luni pe stoc, dar nu e

​Euthyrox, un medicament ieftin, dar vital pentru peste 500.000 de români cu boli tiroidiene, lipsește de mai bine de 7 luni din farmaciile din România. În toată această perioadă, la miile de sesizări ale pacienților disperați, Ministerul Sănătății a răspuns ca un robot stricat: „sunt stocuri la distribuitori”, iar anchetele anunțate de Agenția Națională a Medicamentului la începutul lunii aprilie au rămas până acum fără rezultat. „Suntem singura țară care are probleme cu acest medicament”, spune Rozalina Lăpădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA). Lăsați de izbeliște de autorități, pacienții vor să facă plângere la DNA.

 

„Euthyrox tot nu se găsește, trăim o criză fără de sfârșit”, afirmă Rozalina Lăpădatu, reprezentant al pacienților, care prezintă și un mesaj al unui bolnav care nu își găsește medicamentele: „Vă rog, în numele consumatorilor de Euthyrox, care în farmaciile din Craiova se găsește doar întâmplător și când vine, vine în cantități foarte-foarte mici. Eu am scris și intervenit peste tot. Toate promisiunile sunt că se rezolvă. Cred că singura soluție este o plângere la DNA. Am înțeles că se produce în Germania, se importă, se subvenționează, după care pleacă la export. Cred că sunt interese foarte-foarte mari, pentru că pe piața externă prețul este mare. Cred că în situația lui mai sunt și alte medicamente, care se importă, se subvenționează după care pleacă la export. Eu locuiesc în Craiova și aproape este imposibil să-l găsesc și când îl găsesc mi se dă câte o folie, eventual de 25 unități”.

„Aștept cu nerăbdare concluziile anchetelor inițiate de către Ministerul Sănătății. Oamenii sunt disperați și ne recomandă să facem plângere la DNA. Au trecut 7 luni și tot nu avem o rezolvare în criza Euthyrox. Să vă mai spun că suntem singura țară din Europa care are probleme cu acest medicament?”, mai spune Lăpădatu, precizând că „nu avem nicio dovadă că Euthyrox se exportă”.

 

Doar promisiuni de la autorități

Craioveanul lăsat fără tratament nu este singurul care semnalează că acest medicament este de negăsit. Pe site-ul oficial creat de Ministerul Sănătății - medicamentelipsa.ms.ro - curg zilnic reclamațiile legate de lipsa Euthyrox.

Însă de 7 luni, bolnavii au primit același răspuns, doar data fiind schimbată: „Euthyrox 25µg, 50µg, 100µg (Levothyroxinum) comprimate - în Sistemul electronic de raportare (SER) al Ministerului Sănătății privind disponibilitatea medicamentelor pe piața farmaceutică din România, la data de 17.08.2020, s-au identificat stocuri în cantități diferite la zece distribuitori angro și în farmacii. Stocurile vor putea fi vizualizate la nivel de țară/regiune/județ pe (...): https://ser.ms.ro”. Sau, cum ar spune Eminescu: „Era pe când nu s-a zărit/Azi o vedem, şi nu e”.

În tot acest timp, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Anca Crupariu, reprezentantul ANMDM, și chiar premierul Ludovic Orban n-au făcut altceva decât să dea declarații cum că lucrurile se vor rezolva curând.

 

Euthyrox este un medicament esențial în tratarea pacienților cu boli endocrine și oncologice: în patologia gușii benigne sau maligne a adultului, în hipotiroidie sau în cazul extirpărilor totale sau parțiale ale tiroidei, dar și în insuficienţă suprarenală cronică, diabet insipid, osteoporoză severă, cancer tiroidian. Substanţa activă din Euthyrox este Levothyroxinum, un hormon tiroidian de sinteză, cu efect similar hormonilor naturali. Potrivit APAA, circa 500.000 de români suferă de afecțiuni tiroidiene, însă mai sunt și alți bolnavi dependenți de acești homoni de sinteză, care pot muri dacă sunt lăsați fără acest medicament timp de o lună.  

 

2 milioane de comprimate de Euthyrox figurau, ieri, în stocurile distribuitorilor, la nivel național, doar pentru concentrația de 100 µg. Apar, de asemenea, stocuri considerabile și pentru alte concentrații ale medicamentului: 50 µg, 25 µg, 100 mcg, 50 mcg, 25 mcg.  

×
Subiecte în articol: euthyrox