x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Greva generală a medicilor, în aprilie

Greva generală a medicilor, în aprilie

de Monica Cosac    |    22 Mar 2016   •   15:39
Greva generală a medicilor, în aprilie

Mai multe sindicate din Sănătate au intrat în grevă japoneză, ieri, pentru a atrage atenţia asupra revendicărilor pe care le au angajaţii din sistemul medical, printre care se numără şi mărirea salariilor. Premierul Dacian Cioloş susţine, însă, că nu are bani pentru măriri, iar Guvernul nu-şi permite să dezechilibreze situația bugetară și să dea “un semnal negativ în exterior”.

Acţiunilor de protest iniţiate de Federaţia “Hipocrat” şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor li s-au alăturat mai multe organizaţii şi asociaţii profesionale din Sănătate, dar şi medicii de familie, astfel că angajaţii din sistem care au purtat banderola pe mână a ajuns la circa 20.000. Aceştia cer condiţii mai bune de muncă, reglementarea timpului de lucru, rezolvarea problemei lipsei de personal, un salariu minim de 1.250 de lei, plata gărzilor în afara orelor de muncă şi actualizarea sporurilor.

Însă nu toate sindicatele din Sănătate susţin mişcările de protest. Membrii Federaţiei Solidaritatea Sanitară, spre exemplu, nu participă la grevă, motivând că sunt în negocieri cu Ministerul Sănătăţii. De asemenea, liderul Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a spus că organizaţia pe care o reprezintă nu susţine nicio de acţiune de protest pe durata acordului semnat cu ministerul.

O primă reacţie din partea guvernanţilor a venit tot ieri, în prima zi de proteste. Întrebat dacă există resurse pentru mărirea salariilor în Sănătate, premierul Dacian Cioloş a declarat că este la curent cu “situaţia dificilă din domeniul sănătăţii”, dar că bugetul aprobat de Parlament anul trecut nu ar permite acest lucru. “Acesta este bugetul. Nu avem de unde să luăm mai mult, decât la rectificare, dacă luăm de la un domeniu, ca să punem la alt domeniu. Dar marja pe care o avem, bugetară, ştiţi că este foarte restrânsă pentru că, pe de o parte, s-au aplicat măsurile de relaxare fiscală şi, în acelaşi timp, au crescut şi salariile în anumite domenii, atât în Sănătate şi Educaţie, cât s-a putut anul trecut, dar şi în Administraţia Publică”, a spus Dacian Cioloş, precizând că revendicările medicilor vor fi analizate. “Nici nu putem să ne permitem să dezechilibrăm situația bugetară și să dăm acest semnal negativ în exterior, care să afecteze situaţia economică a României”, a mai spus Cioloş.

Sindicaliştii au anunţat că vor fi în grevă japoneză până pe 27 martie. Pe 28 martie îşi vor susţine revendicările la Camera Deputaţilor, iar pe 31 martie şi 7 aprilie vor picheta Ministerul Muncii şi, respectiv, Ministerul Sănătăţii.

Potrivit protestatarilor, între 11 şi 17 aprilie se organizează greve de avertisment, cu încetarea activităţii timp de două ore, iar pentru 18 aprilie se anunţă grevă generală, când va fi asigurată doar o treime din activitate şi urgenţele.

×