x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Gripa a mai făcut patru victime

Gripa a mai făcut patru victime

de Monica Cosac    |    17 Feb 2017   •   08:30
Gripa a mai făcut patru victime
Sursa foto: phongphan5922/Getty Images/iStockphoto

Alte patru persoane au decedat din cauza gripei, în ultima săptămână, potrivit ultimei raportări a Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Astfel, numărul românilor care şi-au pierdut viaţa de la începutul sezonului gripal 2016-2017 a ajuns la 24, dintre care 15 sunt femei şi 9 bărbaţi.

 

Potrivit specialiştilor în sănătate publică, pentru perioada 6 - 12 februarie “morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a fost mai scăzută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă”, când şase persoane au murit de gripă. Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, cu răspândire locală (Olt, Bucureşti) şi  cazuri sporadice în unele judeţe. Cu toate acestea, “au fost înregistrate 4 decese noi la cazuri de SARI confirmate cu virus gripal. (…) Numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este 24”, din care 20 cu tipul A(H3N2), cu A(H1)pdm09 şi 3 cu tipul A nesubtipat.

Cele mai multe victime ale virusului gripal sunt în Capitală (7), Cluj (5), Iaşi (3) şi Olt (3). De asemenea, potrivit specialiştilor Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), mai mult de trei sferturi dintre cei decedaţi sunt din rândul persoanelor de peste 65 de ani (19), câte doi pe grupele de vârstă 15-49 ani şi 50-64 ani. Gripa a curmat, însă, şi viaţa unui bebeluş. Niciuna dintre aceste persoane nu a fost vaccinată, iar 22 dintre cei care şi-au pierdut viaţa sufereau şi de alte afecţiuni.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi a gripei au fost confirmate cu laboratorul 513 cazuri de gripă, cele mai multe îmbolnăviri (419 de cazuri) fiind provocate de A(H3N2), o tulpină a virusului gripal mai agresivă decât cea de anul trecut.

 Potrivit INSP, până pe 12 februarie au fost vaccinate antigripal doar 496.004 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. Medicii avertizează că, în cazul gripei, automedicaţia nu este recomandată. Prin urmare, încă de la primele semne de boală, populaţia trebuie să se prezinte la medic.

Unele dintre simptomele specifice gripei sunt febra ridicată (peste 38* C) instalată brusc, stare de oboseală nejustificată şi durerile de muşchi şi articulaţii. De asemenea, dureri de cap foarte puternice, lipsa poftei de mâncare şi tusea uscată sunt alte simptome ale gripei.

În timp ce tulpina virusul gripal care a circulat în sezonul trecut, A(H1)pdm09, a făcut cele mai multe victime în rândul persoanelor de vârstă activă, în acest sezon aproximativ 80% dintre cazurile de decese asociate gripei se produc în rândul persoanelor vârstnice, de peste 65 de ani. 

×