Deşi sezonul gripal 2015-2016 încă nu s-a încheiat, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa, până în prezent, a ajuns la 67, potrivit raportului publicat, ieri, de Institutul Naţional de Sănătate Publică, majoritatea deceselor fiind provocate de virusul AH1N1. 17 români au murit din cauza gripei doar în ultima săptămână.
Potrivit specialiştilor în sănătate publică de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), de la începutul sezonului şi până la data de 8 martie, la nivel naţional, s-au înregistrat 881 de cazuri de gripă confirmate în laborator. Cele mai multe dintre acestea (754) sunt cauzate de virusul gripal AH1N1, vinovat de pandemia de gripă din 2009 (numită “porcină” în trecut). Acelaşi tip de virus a făcut şi cele mai multe victime. Din cele 67 de decese înregistrate până acum, 63 au fost provocate de AH1N1 şi 4 cu AH3, iar 87% dintre cei care au murit sufereau şi de alte boli. Conform statisticii, doar o persoană dintre cele decedate a fost vaccinată antigripal şi 55 erau nevaccinate, situaţia celorlalte 11 victime fiind necunoscută. Cele mai multe vieţi pierdute au fost înregistrate în Bucureşti (18), Argeş (10), Prahova (8), Cluj (6) şi Olt (5).
De altfel, medicii de la Institutul “Matei Balş” au anunţat că, anul acesta, principalul tip de virus (AH1N1) este mai agresiv. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a explicat că, “pe măsură ce trece de la o persoană la alta, își crește virulența”.Din estimarile specialiştilor români, gripa va circula până la finalul lunii martie, posibil chiar începutul lui aprilie.
În ianuarie, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a luat măsurile necesare de prevenire a gripei de sezon, achiziţionând 643.000 de doze de vaccin antigripal. Cu toate acestea, autorităţile române imunizează gratuit, prin Programul naţional, doar persoane cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici, copii, bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi gravidele.
Încă de la apariţie, virusul A(H1N1) a fost cunoscut pentru faptul că provoacă îmbolnăviri severe la tineri şi adulţii sănătoşi, în contrast cu virusul A(H3N2), care provoacă forme severe de boală şi decese în special la vârstnici. Potrivit Biroului Regional OMS pentru Europa, ţările în care circulă virusul gripal A(H1N1) se pot aştepta la o creştere a nivelului de îmbolnăviri severe şi decese la tineri, adulţii sănătoşi, inclusiv la gravide.
Cei mai mulţi dintre români care au murit din cauza gripei, în acest sezon, sunt din categorile de persoane active, nicidecum din categoriile cu risc vizate de stragegia de imunizare a Ministerului Sănătăţii. Astfel, 26 de decese au fost înregistrate la grupa de vârstă 15-49 ani, iar alte 26 la 50-64 ani.
Ministerul Sănătăţii a cerut DSP-urilor să raporteze zilnic orice caz cu evoluţie şi simptomatologie asemănătoare gripei.