Salariații din primării, prefecturi Consilii Județene și toate instituțiile subordonate acestora declanșează astăzi o serie de proteste la nivel național, prin grevă la prima oră. Nemulțumirile lor sunt legate de Ordonanța 20 din 2016, prin care Guvernul a promis majorarea salariilor tuturor bugetarilor, prin egalizarea cu cele mai mari salarii din instituții. Angajații din Administrația Publică Locală arată că s-au înregistrat creșteri, ca de obicei, doar pentru cei din ministere, nu și pentru ei. Aceeași situație este și în Asistența Socială.
Premierul Cioloș a promis salarii mai mari și egale pentru toți, dar „unii au fost mai egali decât alții”, în privința majorărilor, în timp ce funcționarii de la nivel local au rămas chiar cu salariul minim pe economie. Membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) fac astăzi grevă de o oră, la începutul programului de lucru, iar dacă nu le vor fi rezolvate revendicările, vor intra din nou în grevă de o zi, pe 12 iulie, apoi vor declanșa grevă pe termen nelimitat, din 19 iulie. În același timp, Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), organizează, timp de două zile, Forumul Administrației Publice Locale - eveniment național, desfășurat la Palatul Parlamentului, cu 1.000 de invitați și participarea premierului Dacian Cioloș. Sindicaliștii spun că acțiunea nu aduce niciun beneficiu sistemului și se vor concentra asupra grevei anunțate. „În acest moment, peste 50% dintre salaraiați câștigă în jurul salariului minim pe economie. Am participat la toate negocierile pentru Ordonanța 20, am adus amendamente, iar atunci când a ieșit ordonanța, a ieșit fără a lua în considerare Administrația Publică Locală. De fiecare dată, de la Ministerul Finanțelor ni se spune că noi suntem o anvelopă. În toate ordonanțele, de cinci ani încoace, de fiecare dată sunt majorări pentru Administrația centrală”, explică Bogdan Șchiop, secretarul general al FNSA.
Nemulțumiți de întregul sistem
Angajații din Administrația Publică Locală spun că nu este prima oară când sunt uitați de Guvern, iar banii se duc doar către colegii lor din ministere. „Este o diferență foarte mare între administrația locală și cea centrală. Administrația centrală este bolnavă. Și gradul de colectare a taxelor este de circa 30% în administrația centrală, în timp ce la administrația locală este de circa 90%. Susținem adoptarea unei legi unitare de slaraizare, lucru care nu este dorit, pentru că administrația centrală ar pierde la salarii. Veniturile lor ar trebui să rămână blocate vreo 10 ani, pentru a se ajunge la o egalizare a salariilor cu cele din adinistrația locală. Din 2008 se tot fac legi de salarizare unitară care se blochează la Ministerul Finanțelor”, mai spune liderul FNSA.
Sub nivelul minim garantat
În Asistența socială este aceeași problemă, de peste zece ani. Cu trei săptămâni în urmă, sindicaliștii de la Publisind au pichetat sediul Ministerului Muncii, mai multe zile la rând, pentru a cere găsirea unei soluții și în acest sector de activitate. „Protestele pe care noi le-am început deja au fost focusate pe Asistență Socială, unde marea majoritate câștigă salariul minim sau chiar mai puțin. Prin Ordonanța 20 au fost rupte două familii ocupaționale din Legea unitară: Sănătatea și Asistența Socială, pe de o parte, iar pe de altă parte, Administrația Centrală și cea locală. Așa cum Sănătatea a primit mai mulți bani, și Administrația centrală a primit mai mult, iar partea locală a primit puțin, spre deloc”, explică Ștefan Teoroc, președintele Publisind.
Practic, o treime din funcționari consumă două treimi din buget, iar administrația locală, care reprezintă două treimi din angajații din sistem, rămâne cu o treime din același buget și pentru local nu există fonduri. Revendicările noastre fac referire și la acordarea unor drepturi care nu necesită bani de la bugetul statului, precum norma de hrană pentru Poliția Locală. La un salariu de 1.200 de lei se mai adaugă circa 600 de lei Bogdan Șchiop, secretarul general al FNSA.
Citește pe Antena3.roDonald Trump a anunțat că în prima zi a mandatului va opri ”delirul transgender”: ”Există doar două genuri, bărbat şi femeie”
Personalul care lucrează în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală, care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70% prin adoptarea OUG nr. 20/2016. Administrația locală a rămas pe formula de calcul pe unitate, prin care salariile se egalizează în funcție de salariul cel mai mare din repsectiva unitate. Dacă pe unitatea respectivă există salarii mai mari, funcțiile similare se ridică la valoarea salariului maxim, dar în multe dintre unități, salariile sunt mici. În ministere, unde sunt salarii mari, celelalte urcă și ele, dar la nivel local nu sunt creșteri semnificative. Sindicatele cer o soluție pentru a fi crescute salariile și în administrația locală.
Asistența Socială a fost lăsată pentru viitorul incert. A vost voință politică. Cioloș i-a spus ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, să facă ceva pentru a rămâne medicii în țară. Problema din Administrație este aceeași, pentru că, prin Ordonanța 20 se rupe familia ocupațională în două segmente. Ștefan Teoroc, președinte Publisind
Protest fără așteptări
La greva de astăzi au confirmat participarea peste 20.000 de persoane, conform liderului Cartel Alfa, Bogdan Hosu. Unii dintre sindicaliști nu speră prea mult de la acțiunile de protest, pentru că au fost anunțați că bugetul statului nu permite un efort mai mare decât cel care deja a fost programat prin ordonanța 20 din 2016. Nici de la noul proiect de Legea a salarizării nu se așteaptă prea mult, pentru că actualul Guvern își încheie mandatul în aceată toamnă.